LENIWE RISOTTO Z KREWETKAMI NA BIAŁYM WINIE

Nie jestem zwolenniczką ryżu bo zawsze wydaje mi się, że jest za suchy. Ale jeśli chodzi o risotto to całkiem inna bajka… Kremowa konsystencja, ryż mięciutki, że po prostu rozpływa się w ustach.
Nazwałam go leniwym ponieważ wymaga nieco czasu żeby go dokładnie przyżądzić, ale warto poświęcić godzinkę żeby w nagrodę móc delektować się tym smakiem. Poza tym danie naprawdę zachwyca, a jego wykonanie jest proste.

14101579_1099244226822860_1297019091_n

SKŁADNIKI :

  • ryż arborio do risotto – 1 szklanka – 200 g
  • krewetki koktajlowe – 100 g
  • wino białe – 1 niepełna szklanka – 175 ml
  • suszone pestki chili – szczypta ( można dodać posiekane świeże chili lub w proszku)
  • czosnek – 1 – 2 ząbki
  • pietruszka – świeża lub suszona – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki ( równie dobrze można użyć masło lub olej )
  • cukinia – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • pieczarki – 4 – 6 sztuk
  • bulion – 1½ szklanki
  • parmezan do posypania lub trochę żółtego sera – ja użyłam cheddar
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE :

Umyć i posiekać pieczarki, przełożyć do miski. Obrać cebulę i drobno pokroić. Dodać do pieczarek .Obrać czosnek i wycisnąć lub posiekać. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i smażyć na średnim gazie przez chwilę z krewetkami, czosnkiem i chili. Po ok. 1 minucie dodać pieczarki z cebulą, sól i pieprz. W czasie kiedy pieczarki dochodzą na patelni najlepiej jest zetrzeć umytą cukinię na tarce i po chwili dodać do reszty. Po ok. 2 minutach wsypać ryż, zalać połową szklanki z winem, połową szklanki z bulionem i całość przemieszać. Odczekać chwilę żeby alkohol odparował z patelni, zmniejszyć ogień, dolać kolejną połowę szklanki z bulionem i przykryć przykrywką. Kiedy ryż zacznie pochłaniać bulion należy go przemieszać, dolać resztę wina i bulionu. Dalej dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając i zerkając czy potrawa jest wystarczająco wilgotna, żeby się nie przypaliło. Cały proces powinien trwać ok 1 godziny. Po tym czasie ryż powinien być kremowy i miękki. Teraz można dołożyć pietruszkę i jeszcze raz przemieszać całość. Jeśli w trakcie gotowania ryżu płyny za szybko wyparowały – warto dolać więcej bulionu czy nawet wody – z tym trzeba czasem na wyczucie.
Kiedy ryż jest gotowy wystarczy nałożyć na talerz i zetrzeć na górę parmezan lub trochę żółtego sera i można zacząć się delektować!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s