BÓB ZUPA BOBOWA

Jak to mówią dobra zupa z bobra, jeszcze lepsza z wieprza. Ale zostawmy te zwierzaki w spokoju i wyczarujmy zupę z bobu. Przepis wpadł mi do głowy nagle, podczas porządków w zamrażalce 🙂


10566324_1099440260136590_565439388_n

SKŁADNIKI :

  • bulion – 1 litr
  • bób – 2 szklanki
  • zielona fasolka szparagowa – 1 szklanka
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
  • zielona pietruszka – kilka listków
  • ser parmezan lub żółty ser – kawałek do posypania zupy na koniec
  • ziarna słonecznika – 1 szklanka
  • chleb – 2 kromki
  • śmietana 18% – 50 ml – ¼ szklanki
  • sól i pieprz
  • olej – 2 łyżki
  • suszone oregano – 1 łyżeczka opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE :

Zagotować bulion. Następnie dodać bób i fasolkę szparagową. Obrać czosnek i wycisnąć do zupy przez praskę. Dodać płaską łyżeczkę papryki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 20 minut aż zmiękną warzywa. W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i przyrumienić ziarna słonecznika. Należy uważać, żeby nie spalić. Najlepiej mieszać co chwilę, żeby uprażyć go równomiernie. Odsypać do szklanki. Na tej samej patelni przesmażyć kromki chleba pokrojone w centymetrowe kwadraty żeby zrobić grzanki. Można posypać odrobiną suszonego oregano. Grzanki dodać na sam koniec do zupy. Kiedy warzywa zrobią się miękkie należy dodać pietruszkę i wszystko zblendować w garnku. Kiedy zupa będzie kremowa wystarczy dodać śmietanę i wymieszać. Zupę nalać do miski. Dodać uprażony słonecznik, grzanki i posypać serem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s