MARCHEWKOWE CIASTO – PYSZNE I DZIECINNIE PROSTE

Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto w mroźny, deszczowy, jesienny wieczór byłam pod wrażeniem, że jest takie łatwe do zrobienia, a do tego smakuje wyśmienicie. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, robi się je szybko i przyjemnie. Jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi – nawet jeśli to jego pierwszy raz w pieczeniu ciasta 🙂


SKŁADNIKI :

  • marchewki – 4 sztuki
  • orzechy brazylijskie – 50 gram ( można użyć również włoskich lub każdych innych na jakie się ma ochotę )
  • mąka – 300 gram – 1½ szklanki
  • jajka – 4
  • cukier – 1 szklanka – 200 g
  • olej – 1 szklanka – 200 g
  • cynamon lub przyprawa do szarlotki – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy lub migdałowy – 1 łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki

POLEWA :

  • biały serek typu Philadelphia – 1 opakowanie
  • cukier puder – 1 łyżeczka
  • lub miód zamiast cukru pudru – 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE :

Orzechy wsypać do blendera i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie masz blendera wystarczy drobno posiekać nożem. Przesypać do miski. Nastepnie obrać marchewkę, pokroić na mniejsze kawałki i również zmiksować w blednerze lub zetrzeć na tarce . Dodać do orzechów i wymieszać.
Do osobnej miski dajemy jajka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy lub migdałowy i ubijamy ok 2 – 3 minuty mikserem. Po tym czasie wlewamy stopniowo olej – ciągle miksując mikreserem. Kolejnym punktem jest dodanie proszku do pieczenia, soli i mąki. I najlepiej tak jak powyżej – dodawać stopniowo nie przerywając miksowania. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy cynamon lub przyprawę do szarlotki. Teraz wystarczy dodać orzechy z marchewką i całość przemieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i przelać ciasto.
Piec na funkcji grzania góra i dół bez termoobiegu w temeperaturze 180º przez 30 – 35 minut
Najlepszą blachą będzie tortownica, ale równie dobrze można użyć prostokątnej formy.
Na koniec wymieszać serek wraz z cukrem pudrem lub miodem i wysmarować nim górę ciasta.
Prawda, że łatwe? 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s