DELIKATNE CIASTO Z MĄKI RYŻOWEJ Z POLEWĄ TRUSKAWKOWO – JOGURTOWĄ

Przepis dostałam od Sycylijki, mamy mojego chłopaka. Ciasto podczas jedzenia jest delikatne i puszyste. Do tego nie jest skomplikowane i zawsze wychodzi. My dodatkowo dodaliśmy truskawkowo – jogurtową polewę, ale równie dobrze można pominąć ten krok.


torta

SKŁADNIKI :

  • jajka – 3 sztuki
  • cukier – ¾ szklanki – 150 g
  • ryżowa mąka – 2½ szklanki – 250 g
  • mleko – 1 szklanka – 200 ml
  • olej słonecznikowy – pół szklanki – 100 ml
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka – 7 g
  • truskawki – kilka sztuk
  • mały jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE :

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać cukier i mieszać aż zrobi się kremowa piana. Dodać żółtka, szklankę mleka i znowu wymieszać kilka minut. Dolać olej nie przestając mieszać. Następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając ciasto. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzać do 180º na funkcję grzania góra i dół. Piec 20 – 30 minut. Do blendera wrzucić truskawki i jogurt. Zblendować. Jeśli wolisz, możesz użyć kilka kostek białej czekolady zamiast jogurtu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s