KOTLET SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM MARCHEWKOWYM

W lodówce zostały mi dwie samotne marchewki. I tak żal mi się zrobiło, że leżą i się nudzą. Postanowiłam je użyć do obiadu lecz w formie sosu dla odmiany.


kotlette

SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )

  • schab – 2 kawałki
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta – 1 szklanka – 200 g
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Schab rozbić tłuczkiem. W misce roztrzepać jajko, dodać sól i pieprz. Moczyć w nim rozbite mięso. Obrać ziemniaki, przekroić na mniejsze kawałki i ugotować w solonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Marchewkę obrać i potrzeć na tarce. Wrzucić do rondelka i zalać odrobiną wody tak, żeby była pokryta cała marchewka. Dodać cebulę, sól i pieprz i gotować 15 minut na małym ogniu. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć 20 minut na średnim ogniu, obracając czasem, żeby się nie przypaliły. Marchewkę z cebulą zblendować w blenderze i polać nią ziemniaki na sam koniec.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s