BABECZKI BUDYNIOWE

Ktoś z rodziny lub znajomych zapowiedział się na kawę? To może masz ochotę zrobić gościom niespodziankę i zaskoczyć ich budyniowymi babeczkami? Wyglądają apetycznie, są dobre w smaku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie musisz wychodzić specjalnie do sklepu po słodkości. Napewno każdy doceni Twoje dzieło. Równie dobrze możesz upichcić babeczki ze znajomymi i zapewnić im małą atrakcję 🙂


12


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier – 150 gram – ¾ szklanki
  • olej – 150 ml – ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • mleko 2% – 500 ml – 2½ szklanki
  • budyń czekoladowy – 1 opakowanie
  • cukier puder – do posypania babeczek na koniec – można pominąć

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wlać mleko – 100 ml i olej. Wbić jajko i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy energicznie łyżką do uzyskania jednolitej masy lub miksujemy przez chwilę mikserem. Gotujemy budyń według sposobu przyrządzania na opakowaniu. Tylko zmniejszamy ilość mleka na 400 ml. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdej dziurki. Na to łyżkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Można też użyć specjalnych papierków do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki przez 15 – 20 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s