ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA

Nic co jest mięsną roladą nie jest mi obce 😀 Przecież jestem ze Śląska, a rolady są wizytówką tego regionu. Do tego kiedy przyjechałam na wakacje w moje rodzinne strony z Sycylijczykiem – każdy z rodziny chciał podać to co najlepsze i pochwalić się tradycyjnym, regionalnym daniem przed gościem zza granicy. W efekcie w ciągu 10 dni jedliśmy 3 razy rolady 🙂 Ale najlepsze w całej historii jest to, że Filippo zakochał się w tym daniu i teraz gości ono u nas w domu bardzo często. A ja jestem zwolenniczką szybkiej i prostej kuchni więc co chwilę wymyślam i modyfikuję inną formę tegoż dania, żeby wilk był syty i owca cała.
Jeśli również jesteś roladowym fanem to zapraszam do skorzystania z przepisu.


12

SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )

  • piersi z kurczka – 2 sztuki
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • masło – 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy
  • przyprawa do kurczaka
  • ogórek konserwowy – 1 sztuka
  • boczek – 2 plasterki
  • serek topiony ziołowy – 2 łyżeczki
  • pietruszka – świeża lub suszona do dekoracji – można pominąć
  • sól i pieprz
  • kapusta biała na surówkę – mała ćwiartka
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula mała – 1 sztuka
  • chrzan tarty – pół łyżeczki
  • cukier – pół łyżeczki
  • koperek – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Posmarować środek rolady serkiem topionym, położyć plasterek boczku i plasterek ogórka konserwowego. Zawinąć mięso – pamiętając żeby boki wcisnąć do środka żeby nie wyciekł farsz.
Rolady zabezpieczyć z kilku stron wykałaczkami lub owinąć ciasno nitką. Na patelnię wlać olej i smażyć roladki na średnim ogniu przez około 15 minut. Kolejne 15 minut nadal smażyć tylko pod przykrywką. Po usmażeniu wyjąć wykałaczki lub odwinąć nitki przed podaniem.
Ziemniaki obrać i gotować w posolonej wodzie 20 minut. Po odlaniu wody, dodać trochę pieprzu, łyżeczkę masła i ugnieść. Po nałożeniu na talerz można posypać pietruszką.
Kapustę drobno posiekać, obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i pokroić w małą kostkę. Przełożyc do garnka, dodać chrzan, cukier, sól i pieprz. Wlać odrobinę wody i dusić  20 – 30 minut. Po zakończeniu dodać posiekany koperek i przemieszać. Można też kupić gotową surówkę – według uznania.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s