DORSZ Z GRILA Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ

Sezon grilowy w pełni, a Ty masz dość jedzenia kiełbasy czy mięsa 5 raz z rzędu? W takim razie może skusisz się na grilowany filet rybny..? Równie dobrze możesz przygotować ten posiłek w domu w piekarniku.


ryba

SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )

  • filet z dorsza – 4 kawałki ( możesz zrobić inną rybę jeśli masz ochotę )
  • cebula – 1 sztuka
  • oliwa z oliwy – 4 łyżki
  • cytryna – 1 sztuka
  • suszona natka pietruszki
  • kurkuma
  • sól i pieprz
  • małe ziemniaczki – pół kilo
  • miękki serek typu Philadelphia – 1 opakowanie – 200 gram
  • czosnek – 1 ząbek
  • ogórek zielony – pół
  • świeży koperek siekany – 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaczki umyć. Nie obierać ze skórki. Przekroić na pół. Wrzucić do garnka z posoloną wodą. Gotować ok. 15 – 20 minut. Do miski wrzucić obrany, wyciśnięty czosnek. Dodać serek. Umytą połowkę zielonego ogórka zetrzeć na tarce i również dodać do miski. Posiekać koperek i dodać do pozostałych składników. Na koniec dołożyć ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Każdy kawałek ryby układać osobno na foli aluminiowej. Posypać kurkumą. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić cytryną. Dodać cebulę pokrojoną w pióra. Skropić oliwą. Posypać natką pietruszki. Folię z rybą zawinąć na pół, a następnie zawinąć boki folii. W ten sposoób wszystkie składniki i cały aromat zostaną w środku. Rybę w folii grilować przez 20 – 25 minut i podać z sałatką ziemniaczaną. Jeśli wolisz zrobić rybę z piekrnikia, wystarczy ustawić na 180º na funkcji z termoobiegiem. Piec 15 – 20 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s