Zapraszam do przyrządzenia deseru słodkiego, owocowego i sycącego. Racuchy ładnie wyglądają, a do tego są pyszne i błyskawicznie się je przygotowuje.
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna – 2 szklanki – 400 gram
- sól – szczypta
- jajko – 1 sztuka
- cukier – 1 łyżeczka
- mleko – 1 szklanka – 200 ml
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- nutella – 3 – 4 łyżki
- borówki – 1 szklanka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wbić jajko i dodać cukier i szczyptę soli. Ubić lub zmiksować na puszystą pianę. Powoli wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Wlać mleko i dodać nutellę. Wymieszać delikatnie całość. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy. Uważać, żeby nie przypalić. Po usmażeniu, przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem i dodać na górę borówki. Jeśli wolisz, można dodać borówki do masy i smażyć wszystko razem.