RACUCHY CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI – PUSZYSTE I BEZ DROŻDŻY

Zapraszam do przyrządzenia deseru słodkiego, owocowego i sycącego. Racuchy ładnie wyglądają, a do tego są pyszne i błyskawicznie się je przygotowuje.


1


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – 2 szklanki – 400 gram
  • sól – szczypta
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • mleko – 1 szklanka – 200 ml
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • nutella – 3 – 4 łyżki
  • borówki – 1 szklanka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wbić jajko i dodać cukier i szczyptę soli. Ubić lub zmiksować na puszystą pianę. Powoli wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Wlać mleko i dodać nutellę. Wymieszać delikatnie całość. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy. Uważać, żeby nie przypalić. Po usmażeniu, przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem i dodać na górę borówki. Jeśli wolisz, można dodać borówki do masy i smażyć wszystko razem.

Dodaj komentarz