WĄTRÓBKA Z POREM I JABŁKIEM

1


SKŁADNIKI :

  • wątróbka drobiowa – 50 dkg
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • por – połówka
  • jabłko – jedna sztuka ( najlepiej zielone kwaśne )
  • bulion – 1 szklanka – 200 ml
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • ziele angielskie – 6 kulek
  • mleko – 1 szklanka – 200 ml
  • mąka – do oprószenia mięsa
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • lubczyk suszony – 2 łyżeczki
  • majeranek suszony – 2 łyżeczki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Wątróbkę najlepiej wymoczyć w mleku całą noc. Jeśli nie masz czasu wystarczy wymoczyć przed robieniem obiadu. Por umyć i drobno posiekać. Jabłko umyć, wykroić gniazda z nasionami i pokroić w kosteczkę. Obrać i pokroić ziemniaki. Dać do solonej wody i gotować 20 – 25 minut. Na talerz nasypać mąkę i obtoczyć w niej wątróbkę. Przesmażyć na patelni na średnim ogniu do zarumienienia z każdej strony. Zmniejszyć ogień. Dodać jabłko, por i przyprawy. Zalać połową bulionu i dusić pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie dodać bulionu w razie potrzeby.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s