BUŁY DO SPÓŁY

Jeśli rano wygospodarujesz trochę czasu ok 10 – 15 minut na przygotowanie i potrafisz nie umrzeć z głodu przez godzinę… To w zamian, wraz z rodziną, możecie delektować się zapachem i smakiem domowych, świeżych bułek, które są naprawdę proste w przygotowaniu. I nie musisz specjalnie się szykować i wychodzić do sklepu – nadal możesz pozostać w piżamie 🙂


12


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna zwykła – 400 g
  • letnia woda -180 – 220 ml
  • drożdże instant – 7 g lub 25 g drożdży świeżych
  • sól -1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • olej lub oliwa – 1 łyżka
  • ziarna słonecznika lub jakiekolwiek inne, na które masz ochotę – ok 20 – 30 g

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, olej lub oliwę, drożdże i zalać ciepłą wodą. Najpierw najlepiej wlać 180 ml wody i dolać w razie potrzeby. Dosypać ziarna i mieszać około 5 minut, żeby dobrze połączyć wszystkie składniki. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto jest za suche dolej resztę wody, jeśli ciasto ładnie się wyrabia 180 ml wystarczy. Nie wiem od czego to zależy, ale robiłam kilka razy te same bułki i zawsze z wodą w innych proporcjach. Po tym czasie ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Teraz należy przykryć miskę z masą ręcznikiem lub owinąć przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać ok 30 – 40 minut. Gdy ciasto wyrośnie uformować bułeczki i położyć na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piec około  15 – 20 minut w temperaturze 200º w piekarniku bez termoobiegu lub 20 minut w temepraturze 180º z termoobiegiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s