BITKI WOŁOWE W SOSIE KREMOWO-BALSAMICZNYM

Najlepsze bitki zawsze robił mój tata. Były delikatne i pikantne. Po przypomnieniu sobie smaku z dzieciństwa, postanowiłam spróbować moich zdolności kulinarnych. Bitki robiłam dziś drugi raz w życiu i muszę przyznać, że wyszły jadalne 😀 . Będą gościć częściej na moim talerzu.


1


SKŁADNIKI :

  • mięso wołowe – 4 średnie kawałki
  • gnocchi – 200 g
  • cebula – 1 sztuka
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • sos barbecue – 2 łyżki
  • bulion – 1 szklanka
  • śmietana 12% lub 18% – 3 łyżki
  • mąka zwykła – 2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Kawałki mięsa wołowego rozbić tłuczkiem na cieńkie plastry. Posypać papryką i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w paski. Rozgrzać patelnię i przesmażyć mięso na dużym ogniu. Gdy mięso się ładnie przysmaży, zmniejszyć ogień i dorzucić cebulę. Po 5 minutach wlać bulion i dusić mięso pod przykrywką przez pół godziny. Następnie odwrócić mięso i dusić jeszcze przez 15 minut. Można przygotować sos. Do słoiczka włać śmietanę i ocet balsamiczny. Dodać sos barbecue, mąkę, sól i odrobinę wody. Słoik zakręcić i energicznie wymieszać. Bitki przełożyć na chwilę na talarz i wylać sos na patelnię. Mieszać do połączenia wszystkich składników. Dodać bitki do sosu i przykryć pokrywką. Zostawić na 2 minuty  na małym ogniu. Gnocchi gotować przez 2 – 3 minuty w posolonej wodzie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s