CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL

Calzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga 😀 Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie we włoskiej restauracji Zizzi w miejscowości Uxbridge.

https://www.zizzi.co.uk/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes


schiacciata


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram
  • drożdże instant – 4 gramy
  • sól – 1 łyżeczka – 7 gram
  • olej – ¼ szklanki – 50 ml
  • ciepła woda – 300 ml
  • sos beszamel – najlepiej domowej roboty
  • pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • świeży szpinak – 1 garść
  • pieczarki – 4 – 6 sztuk
  • czarne oliwki – 6 – 8 sztuk
  • kukurydza – 2 łyżki
  • ser – 4 plasterki
  • szynka – 2 plasterki
  • przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Ciasto na calzone :
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody. Porządnie ugniatać przez kilka minut. Dolać resztę wody i czynność powtórzyć. Dodać 50 ml oleju i ugniatać ciasto. Na początek może się wydawać, że jest zbyt oleiste, ale mąka wszystko wchłonie. Ciasto na calzone będzie gotowe gdy zmieni się konsystencja na bardziej lepką. Wtedy należy uformować kulkę, zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Przypuszczalny czas na wyrośnięcie 1 – 1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s