GYROS WIEPRZOWY Z TZATZYKAMI CZYLI GRECKIE SMAKI

Dopadły mnie dzisiaj wakacyjne wspomnienia. Piękna wyspa Corfu, na której byłam kilka miesięcy temu… Turkusowa woda, piękne krajobrazy, idealna pogoda. I małe tawerny na każdym kroku, położone blisko plaż, gdzie unosił się zapach świeżego jedzenia… Mieliśmy tą przyjemność próbowania dań w różnych tawernach podczas naszego pobytu i zawsze był to strzał w dziesiątkę. Jak to się mówi „ każdy posiłek to podróż w krainę smaku „ więc zapraszam do przygotowania gyrosa, żeby choć na chwilę poczuć się jak w Grecji 😀

gyros


SKŁADNIKI :

  • karkówka wieprzowa – 250 gram
  • oliwa z oliwy
  • przyprawa gyros
  • rozmaryn
  • tymianek
  • jogurt grecki – 1 opakowanie – 200 gram
  • zielony ogórek – połówka
  • koperek siekany – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz
  • chlebek pita – 2 kromki
  • sałata – kilka liści
  • cebula – 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE :

Karkówkę pociąć w cieńkie, podłużne paski. Przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwy, przyprawę gyros, rozmaryn, tymianek i marynować kilka chwil. Zrobić tzatzyki. Jogurt dać do miski, wycisnąć obrany ząbek czosnku, potrzeć na tarce zielony ogórek i dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przesmażyć na patelni przez 15 minut obracając kilka razy w tym czasie. Chleb pita przygrzać w piekarniku i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerz dać kilka liści sałaty, pokrojoną w krążki cebulę skropioną odrobiną oliwy. Nałożyć mięso, chleb i tzatzyki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s