CIASTECZKA Z DYNI Z PISTACJAMI I NUTELLĄ

Została mi połowa dyni masłowej, z której przygotowywałam zupę. Zupa jest mało kaloryczna więc w ramach balansu postanowiłam nabyć trochę kalorii poprzez upieczenie ciasteczek 🙂
Tak więc na deser do kawy upiekłam dyniowe ciasteczka z posiekanymi pisatcjami i nutellą.


1


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – pól kilo – 500 gram
  • dynia masłowa – 200 gram
  • brązowy cukier – pół szklanki – 100 gram
  • olej słonecznikowy – 60 gram
  • jajka – 2 sztuki
  • pistacje – około 20 sztuk
  • kawałki mlecznej czekolady do dekoracji
  • nutella
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE :

Dynię gotować do miękkości przez 20 – 30 minut. Odlać wodę i zblendować. Jajka wbić do miski, dodać brązowy cukier i miksować przez 3 minuty. Do masy dodać dynię, olej i połowę mąki. Wymieszać łyżką. Gdy mąka zmiesza się z pozostałymi składnikami, dosypać resztę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pistacje i wymieszać po raz kolejny. Nagrzać piekarnik do 180º na dolne grzanie. Uformować ciasteczka przy pomocy łyżki i położyć na papier do pieczenia lub do specjalnej formy do ciasteczek wysmarowanej olejem. Wierzch udekorować kilkoma kawałkami czekolady. Piec w piekarniku 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasteczka, odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół, dodać po łyżeczce nutelli do środka i zamknąć.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s