MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI

Dzisiaj trochę po tajsku. Mieszanie smaków pikantnych, słodkich i kwaśnych. Danie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych 🙂


1


SKŁADNIKI :

  • świeży makaron linguine – 200 gram
  • krewetki – 200 gram
  • limonka – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chili – 1 sztuka lub pół zależy jaką ostrość preferujesz 😛
  • mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml
  • śmietana – 4 łyżki
  • świeża pietruszka – pół pęczka
  • cukier – pół łyżeczki
  • ser parmezan – do posypania
  • oliwa z oliwy
  • sól i pieprz

Posiekać obrany czosnek, pietruszkę i chili ( radzę użyć połowę papryczki i zawsze dodać więcej w razie potrzeby bo może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s