ZIEMNIAKI WULKANO, SOS A LA LAWA I KURCZAK

Pierś z kurczaka – można ją przyrządzać na różne sposoby. Obecnie muszę szykować dania z minimalistyczną ilością przypraw. Bałam się, że potrawy nie będą przez to zbyt smaczne. Ale przekonałam się, ze czasmi mniej znaczy lepiej 😉 Do tego forma podania robi swoje, cieszy oko dużych i małych – specjalnie dla  niejadków.


vul-1-di-1


SKŁADNIKI :

  • pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • pieczarki – 8 sztuk
  • bulion grzybowy – 1 szklanka – 200 ml
  • przyprawa do indyka – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwy
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna – 2 łyżeczki
  • mleko – 2 łyżki
  • sałata – kilka liści
  • pomidor – 1 sztuka
  • cytryna – kilka kropel
  • oregano
  • koperek

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki przesmażyć na małej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion pieczarkowy. Mąkę połączyć z letnią wodą, mlekiem i szczypta soli. Wymieszać i dodać do pieczarek. Całość zblendować. Piersi z kurczaka posypać solą, pieprzem, przyprawą do indyka. Skropić oliwą z oliwy i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180º. W połowie pieczenia mięso obrócić. Zrobić sałatkę. Do miski podrzeć liście sałaty. Pomidora pokroić w kawałki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić cytryną. Na talerzu uformować ziemniaki w formie stożka. Zrobić dziurę pośrodku. Dodać pokrojony koperek. Polać sosem pieczarkowym wierzch ziemniaków i talerz dookoła. Na boku dodać pierść z kurczaka i sałatkę. Smacznego!

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s