LŻEJSZE CIASTO TRUSKAWKOWO – WANILIOWE Z POLEWĄ Z MAŚLANKI

Jeśli lubisz słodycze i ciężko Ci z nich zrezygnować, to polecam spróbować ciasto w lżejszej wersji. Nie będziesz mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu. Ciastem zajadałam się często kiedy chodziłam na siłownie bo dostarcza dużo energii i protein 🙂 A więc jak, dasz się skusić..?  W porze jesiennej śmiało można zastąpić truskawki śliwkami.


12

SKŁADNIKI :

  • maślanka – 500 ml
  • mleko 2% – ½ szklanki – 100 ml
  • płatki owsiane – ¾ szklanki – 150 gram
  • mąka ryżowa – 1 szklanka – 200 gram
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier brązowy – 60 gram
  • laska wanilii lub aromat waniliowy
  • truskawki – 15 sztuk
  • olej – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wlać 400 ml maślanki, dodać jajka i olej. Zmiksować mikserem lub wymieszać energicznie tak, żeby powstała jednolita masa. Dosypać płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Zetrzeć trochę wanilii lub dodać kilka kropel aromatu. Wsypać cukier i jeszcze raz zmiksować lub wymieszać. Rozgrzewamy piekarnik do 180º. Trortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Truskawki umyć i odkroić zielone końce. 10 truskawek przekroić na połówki i udekorować ciasto. Ciasto powinno się piec ok. 50 – 60 minut. Zrobić polewę na ciasto. Do blendera wrzucić resztę truskawek, wlać 100 ml maślanki i 100 ml mleka. Zblendować całość. Gdy ciasto będzie gotowe polać polewą i posypać cukrem pudrem.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s