ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZYSTĄ PIANKĄ

Trzeba sięgać po to co daje natura. A teraz akurat daje owoce i warzywa w jesiennym wydaniu. Dlatego postawowiłam upiec sezonowe ciasto. Miało być tylko śliwkowe, ale przygotowywaliśmy dynię na halloween, tak więc, żeby nic się nie zmarnowało – wykorzystałam również pozostałości dyni, a całość otuliłam puszystą pianką. Ciasto wyszło mokre i delikatne!


pumpkin-cake


SKŁADNIKI :

  • dynia – 1 średnia sztuka
  • śliwki – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 300 g – 1½ szklanki
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 230 g
  • olej słonecznikowy– 1 szklanka – 200 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
  • mleko – 250 ml
  • olejek waniliowy – kilka kropel ( można pominąć )
  • margaryna do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy

PRZYGOTOWANIE :

Dynię otworzyć i wydrożyć środek. Usunąć pestki. Miąższ przełożyć do garnka, nalać trochę wody i gotować 15 minut. Wylać wodę i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać 20 g cukru i zblendować. Do miski wbić 3 jajka i jedno białko, a żółtko zostawić do białej masy. Wsypać sól i dodać cukier – 200 g. Miksować mikserem 3 minuty. Cały czas miksująć wlewać pomału olej. Później dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, nie przerywając miksowania. Gdy masa zrobi się jednolita dodać dynię i wymieszać łyżką. Do osobnej miski dać żółtko, mleko, 10 g cukru i olejek waniliowy. Miksować chwilę mikserem. Następnię podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Zostawić do wystygnięcia. Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Teraz dodać białą masę i zalać resztą ciasta. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Ułożyć na górę ciasta. Piec 35 minut w temperaturze 180º funkcja góra/dół. Po tym czasie zmienić na górną opcję grzania i piec kolejne 15 minut.

3 comments

Dodaj odpowiedź do Stestuj To Anuluj pisanie odpowiedzi