SZAŁOT ŚLĄSKI

Robiłam wczoraj rolady i zostało mi trochę farszu. Zazwyczaj dodaję go do sosu, żeby był intensywniejszy w smaku. Jednak dzisiaj postanowiłam go wykorzystać do sałatki. Tak właśnie powstał mój dawno niejedzony szałot śląski 🙂


potatoes


SKŁADNIKI :

  • boczek – 30 dkg
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • ogórek kiszony – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • kukurydza – pół małej puszki
  • majonez – 1 łyżka
  • musztarda – 1 łyżka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Pokroić boczek w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Boczkek z cebulą podsmażyć chwilę na patelni. Jajka ugotować na twardo. Ogórek pokroić w kostkę. Ostudzić ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Jajka po ostygnieciu obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do ziemniaków razem z kukurydzą. Dodać ogórek i przesmażony boczek z cebulą. Dać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Można serwować w formie sałatki lub na obiad np.: do kotleta schabowego 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s