HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję 🙂 Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków.


hamburgery-z-pesto-i-mozzarella


SKŁADNIKI :

  • bułki – 4 sztuki
  • mięso mielone wołowe – 30 dkg
  • mozzarella – 1 sztuka
  • pesto z bazyli – 4 łyżki
  • sos barbecue – 4 łyżki
  • suszone pomidorki – 8 sztuk
  • sałata – 4 liście
  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Mięso mielone dać do miski, wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty. Dodać uformowane mięso, mozzarellę i suszone pomidorki. Górę bułki wysmarować sosem barbecue i gotowe.


 

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s