AROMATYCZNY KOMPOT NA KAŻDĄ PORĘ ROKU

Zapach podczas gotowania kompotu jest cudowny. Przywołuje na myśl pełne słońca lato dzięki cytrynie. Również, w tym samym czasie przywodzi na myśl uroki białej zimy, za sprawą miłego aromatu cynamonu. Kompot można serwować na ciepło, żeby rozgrzać całe ciało. A w upalne dni jako chłodzący napój, wystarczy tylko dodać kilka kostek lodu!


kompot


SKŁADNIKI :

  • gruszki – 4 sztuki
  • jabłka – 4 sztuki
  • cytryna – 1 sztuka
  • cukier – ½ szklanki – 100 gram
  • laska wanilii lub cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • świeża mięta – 8 – 10 listków
  • woda – 2½ litra

PRZYGOTOWANIE :

Gruszki i jabłka obrać ze skórki, pokroić i wydrążyć gniazda z nasionami. Do garnka przelać wodę i wrzucić pokrojone na kawałki lub plasterki owoce. Dodać cukier i gotować na dość dużym ogniu. Po 20 minutach, zmniejszyć ogień, zetrzeć trochę wanilii lub dodać cukier waniliowy i cynamon. Wyparzyć cytrynę, pokroić w plastry i dodać do kompotu. Na koniec dołożyć listki mięty i gotować jeszcze 15 minut.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s