PYSZNE CIASTECZKA WŁOSKIE Z NADZIENIEM

Takie pyszne ciasteczka czekały na mnie z rana wraz z kawą i napisanym przepisem. Aromat cudownie unosi się po całym domu. Nie ma to jak obudzić się i zobaczyć miłą niespodziankę. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Kształtem przypominają nasze polskie pierogi. A jak smakują? Przekonajcie się sami 🙂


ciasteczka


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – 250 gram plus ekstra do posypania
  • olej kokosowy – 60 ml ( można użyć również słonecznikowy czy inny )
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • cukier brązowy – 70 gram
  • serek mascarpone – pół opakowania – 125 gram
  • cynamon – pół łyżeczki

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 60 gram cukru ( resztę zostawić do masy serowej ). Dodać olej i wbić jajko. Wszystko razem wyrabiać ręką kilka minut. Blat posypać mąką i przełożyć masę. Oprószyć mąką i rozwałkować. Wycinać kółka – najlepiej użuć odwróconej szklanki. Przygotować nadzienie. W misce umieścić serek mascarpone. Dodać 10 gram brązowego cukru i cynamon. Wymieszać. Nakładać na środek wycietych kółek. Zalepiać po bokach tak, żeby powstał kształt pierożka. Przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180º z termoobiegiem przez 10 – 15minut.


 

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s