MAKARON RIGATONI Z WŁOSKĄ PANCETTĄ

Niedawno odwiedziła mnie sycylijska rodzina. Jak to mają w swoim zwyczaju, nie pojawili się z pustymi rękami. Dostałam dużo dobrego jedzenia. Dzisiaj, po otwarciu lodówki, wpadła mi w ręce pancetta czyli słony boczek. Postanowiłam go zaserwować  z makaronem rigatoni. Szybko i smacznie.


pasta-pancetta


SKŁADNIKI :

  • makaron rigatoni – 200 gram
  • włoska pancetta lub boczek ( najlepiej słony ) – 6 plasterków
  • cebula – 1 sztuka
  • przecier pomidorowy – mały słoiczek
  • oregano suszone – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • woda – pół szklanki – 100 ml
  • śmietana 12% – 6 łyżek
  • ser grano padano do posypania

PRZYGOTOWANIE :

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Dusić pod przykrywką na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać oregano, sól i pieprz. Wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Dodać makaron. Połączyć z sosem. Zetrzeć na górę ser grano padano.

 

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s