ZUPA KLOPSOWO – SEROWA W CHLEBIE

Przeważnie zupa, którą się serwuje w chlebie to żurek. Ostatnio udało mi się kupić taki fajny chlebek, jednak na żurek nie bardzo miałam ochotę. Postanowiłam więc ugotować zupę klopsową, której już bardzo dawno nie jadłam…


zupa-klopsowo-serowa


SKŁADNIKI :

  • mięso mielone – 20 dkg
  • susz warzywny – pół szklanki
  • por – połowa
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • ser parmezan 15 dkg
  • śmietana 12% – 100 ml
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • woda – 1,5 litra
  • przyprawa do mielonego – 2 płaskie łyżeczki
  • maggi
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski. Dodać połowę cebuli, przyprawę do mielonego i wymieszać. Zrobić wywar. Wlać wodę do garnka. Dodać susz warzywny, sól i pieprz i gotować. W międzyczasie obrać marchew i potrzeć na tarce. Umyć pora i posiekać. Dodać do zupy z połówką cebuli i gotować 15 minut. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Z mięsa mielonego uformować małe kulki i wrzucić do zupy wraz z ziemniakami. Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie dodać potarty ser. Wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 3 minuty. W razie konieczności doprawić maggi. Przeciąć chlebek. Wydrążyć dziurę pośrodku, zostawiając trochę chleba po bokach i do środka nalać zupę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s