RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE

Dzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba 😀 A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja mama miała menu na cały tydzień i często powielały się schematy. Teraz czasy się zmieniają. W dodatku mamy o wiele łatwiejszy dostęp do produktów ze wszystkich stron świata i nie raz można kosztować wszelkiego typu różności. Z resztą ja sama zaczęłam gotować niestandardowo, ale czasem lubię powracać do tradycji! Dlatego dzisiaj w moim domu na obiad jest ryba i już!


fish


SKŁADNIKI :

  • filet z dorsza – 4 płaty
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • jajko – 1 sztuka
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • kurkuma
  • przyprawa do ryb
  • limonka – 1 sztuka
  • oliwa z oliwy
  • marchewka – 2 sztuki
  • kukurydza – 1 mała puszka
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i dać do rondelka. Nalać tyle wody, żeby tylko zakryła marchewkę. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i gotować do miękkości 15 minut. Następnie dodać kukurydzę z puszki. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do marchewki i wymieszać. Do miseczki wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ryb, kurkumę, sól i pieprz. Wszystko razem roztrzepać i obtoczyć w takim jajku rybę. Do parowaru dodać wodę. Na spód ułożyć rybę polaną odrobiną oliwy i skropioną sokiem z limonki. Na kolejnym piętrze ułożyć ziemniaki. Dusić 15 – 20 minut. Na koniec przełożyć na talerz wraz z puree marchewkowym.

 

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s