CIASTO FRANCUSKIE Z TOFFI I GRUSZKAMI

Nigdy nie byłam fanatyczką słodkości… Jeśli już to jadłam coś od czasu do czasu na podwieczorek do herbaty. Jednak gusta się zmieniają i od pewnego momentu zaczęłam mieć większą ochotę na takie jedzenie. Teraz nawet jem słodkie śniadania, gdzie kiedyś nawet by mi to nie przyszło do głowy! 😀 Dzisiaj coś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki.

ciasto-francuskie


SKŁADNIKI :

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • gruszki – 3 sztuki
  • budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram
  • mleko 2% – 150 ml
  • cynamon
  • jajko – 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE :
W garnku zagotować 100 ml mleka. Do szklanki wsypać połowę budyniu, dolać resztę mleka i wymieszać tak, żeby nie zostały żadne grudki. Użyłam budyniu z dodatkiem cukru. Niektóre są bez więc radzę dodać do smaku według uznania. Wlać do garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu. Całość posypać cynamonem. Jajako rozbełtać w misce i wysmarować ciasto francuskie dookoła nadzienia. Piec 10 minut w 200º z termoobiegiem.

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s