PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI

Babcia Franczeska wpadła w odwiedziny z Sycylii do Londynu na kilka dni. Z resztą nie tylko ona, wraz z nią połowa włoskiej rodziny 😀 Z mojej strony też wpadli goście. A powód tych odwiedzin był bardzo ważny – powiększenie rodziny. Było wesoło, gwarno i panowała przemiła atmosfera. Gotowanie szło pełną parą! Jednak najlepsze danie to była domowa lasagna! W mgnieniu oka zniknęła ze wszystkich talerzy. Danie jest tak smaczne, że postanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić!


lasagna


SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )

  • makaron na lasagne – 6 płatów
  • sos beszamel – 250 ml
  • mięso mielone – 30 dkg
  • cebula – 1 duża sztuka
  • pomidory w puszcze – 1 puszka 400 g
  • ser parmezan – 10 – 15 dkg
  • ser żółty ( najlepiej użyć galbanino ) – 20 dkg
  • szynka – 20 dkg
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • masło 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE :

Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczem do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Na górę polać więcej sosu bechamel, tak żeby zaktył cały makaron wtedy nie stanie się suchy. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut.

7 comments

Dodaj komentarz