KRUCHE AMONIACZKI

Ostatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka. Wydał mi się łatwy i przyjemny więc po raz kolejny odłożyłam robienie pierników na inny dzień i zaczęłam robić właśnie takie ciasteczka. Podczas pieczenia unosił się przyjemny zapach, który przypomniał mi dom mojej babci. Co roku z bratem ozdabialiśmy przygotowywane przez babcię amoniaczki i pierniki. Do dzisiaj pamiętam jak babcia siadała w rogu, przy stole w kuchni, ze skarbczykiem, zakładała wielkie sowie okulary i śpiewała w niebogłosy kolędy. Nie do końca wiem, czy można to nazwać śpiewem, raczej było to podśpiewywane fałszowanie. Zawsze próbowaliśmy uciszać babcie bo wtedy nas to trochę irytowało. Dziś jednak śmieję się z tego i cieszę się, że mam co wspominać. Teraz ja chcę przejąć pałeczkę po babci i piec różne słodkości dla mojego rodzeństwa i w przyszłości dzieci. Może tylko pominę śpiewanie bo obawiam się, że fałszuję gorzej niż babcia 😀


konkurs-male-babeczki-2

SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – 250 g
  • margaryna – 50 g
  • cukier – 60 g
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 50 ml
  • amoniak – pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • cynamon do posypania
  • olejek waniliowy Delecta – kilka kropel
  • cukier waniliowy Delecta – 1 płaska łyżeczka
  • posypki Delecty Decorada. Użyłam posypki karmelowej i tutti frutti
  • lukier
  • olej do wysmarowania papieru

PRZYGOTOWANIE :

W garnuszku podgrzać delikatnie mleko, dodać amoniak i wymieszać. Do miski włożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, letnie mleko z amoniakiem i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju. Piec w temperaturze 200º do momentu zarumienienia. Gdy przestygną, posmarować odrobiną lukru, posypać posypkami Delecty i odrobiną cynamonu. Jeszcze raz wstawiłć ciasteczka do piekarnika na chwilkę po udekorowaniu, aby karmel się roztopił. Ciasteczka są gotowe do schrupania.


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

5 comments

Dodaj komentarz