SMACZNE ZIELONE BABECZKI

Dla odmiany przygotowałam fajne, zielone babeczki. W sam raz wkomponują się w świąteczny klimat. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i jest banalnie proste. W Święta Bożego Narodzenia lubimy usiąść rano, całą rodziną z kubkiem kawy i zjadać takie słodkie pyszności. Z wielką przyjemnością wstanę jako pierwsza i obudzę najbliższych pięknym zapachem pieczonych babeczek. Dodatkowym ich atutem jest to, że zawierają zdrowy szpinak i kaszę manną więc jak najbardziej sprawdzą się na poranne śniadanie.


konkurs-babeczki

SKŁADNIKI : ( na 12 babeczek )

  • mąka pszenna – 100 g
  • kasza manna – 100 g
  • świeży szpinak – 1 szklanka
  • masło – 70 g
  • cukier – 60 g
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • sól – szczypta
  • olejek waniliowy – kilka kropel
  • zielony lukier do dekoracji
  • posypka karmelowa Decorata
  • olej do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE :

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli i miksować przez minutę. Dodać mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier. Do blendera dać szpinak, wlać masło i całość zblendować. Dołożyć do reszty. Całość miksować, aż połączą się składniki Masa powinna być dość gęsta i trochę lepiąca. Taką masę wyłożyć do specjalnej foremki z otworami na babeczki, wysmarowaną lekko olejem. Piec w 180º na funkcji grzania góra/dół przez 15 – 20 minut. Gdy nieco przestygną, polać zielonym lukrem i udekorować górę karmelową posypką Decorata. Babeczki są już gotowe! Smacznego!


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s