PESTO PISTACJOWE

Pesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku 😀 . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. pesto-from-pistacio


SKŁADNIKI :

  • pistacje – 25 sztuk
  • oliwa z oliwy – 2 łyżki lub więcej
  • orzeszki piniowe ( sosnowe ) – 2 łyżki
  • ser parmezan – pół szklanki
  • czosnek – 2 – 3 ząbki
  • świeża bazylia – 10 listków
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Pistacje obrać z łupinek i starannie wyczyścić z twardych części, żeby były zielone. Dać do miksera. Obrać czosnek, posiekać i dodać do pistacji. Wlać oliwę z oliwy, wrzucić orzeszki piniowe i bazylię. Ser parmezan zetrzeć na tarce i również przełożyć do miksera. Całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do słoiczka i zalać odrobiną oliwą z oliwy, żeby zakryć delikatnie całą masę. Po przyrządzeniu przechowywać w lodówce 3 – 4 dni.

Reklamy

9 comments

  1. Oglądałam kiedyś program, w którym porównywano zawartość słoiczków pesto ze sklepu. Zawierały znikomą ilość orzeszków, zdecydowanie większy procent zajmowały zbędne wypełniacze i olej. Te droższe były lepszej jakości, jednak cena zdecydowanie odstrasza przeciętnego konsumenta. Dlatego jeśli chcemy zjeść dobre, aromatyczne pesto, najlepiej przygotować je samemu. Przepis z pewnością wykorzystam, bo jestem fanką makaronu z pesto i w zasadzie mogłabym jeść go na okrągło : )

    Lubię to

    • Bardzo mi miło, że chcesz wykorzystać mój przepis 🙂 Mam nadzeję, że staniesz się fanką tego pistacjowego pesto, tak samo jak ja! 😀 . A zawsze co swoje wyroby to swoje, przynajmniej wiadomo co się dodało. Kiedy tylko mam okazję staram się przygotowywać wszystko sama…Pozdrawiam.

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s