GOFRY OWSIANO – KOKOSOWE

Polecam gorąco pyszne gofry! Są zdrowe, bez mąki i cukru. Bardzo dobrze je serwować na śniadanie, gdyż są pożywne! Również sprawdzą się jako deser lub przekąska. Są słodkie same w sobie i można kombinować z dodatkami 😉 U mnie dzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi.

gofry-kokosowo-owsiane


SKŁADNIKI :

  • płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g
  • wiórki kokosowe – ¼ szklanki – 50 g
  • mleczko kokosowe z puszki – ½ szklanki – 100 ml
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • banan – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • olejek waniliowy – kilka kropel
  • odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE :

Płatki owsiane wsypać do blendera razem z wiórkami kokosowymi. Blendować do momentu, aż całość przybierze wygląd mąki. Przełożyć do miski. Wlać mleko kokosowe z puszki, miód i kilka kropli olejku waniliowego. Obrać banana i rozgnieść widelcem, dodać do masy. Wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, łyżkę oleju kokosowego i wszystko dokładnie wymieszać. Masą będzie miała konsystencję papki. Gdyby była zbyt zbita wystarczy dodać odrobinę wody lub mleka. Gofrownicę wysmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju i nakładać masę do środka za pomocą łyżki. Wyjąć gofry gdy się ładnie zarumienią.

Reklamy

6 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s