SEZAMOWY FILET Z KURCZAKA

Wiem, że kotlet to oklepane danie, ale nie nudne. Chyba z tego względu, że ma rzeszę fanów, cały czas jest na topie. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Kotlet można łączyć z różnymi przyprawami, panierować na inne sposoby… U mnie dzisiaj w sezamowej panierce, może ktoś się skusi? 🙂

kotlet-z-kurczaka-i-frytki


SKŁADNIKI :

  • piersi z kurczaka – 2 sztuki
  • sezam – pół szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • sos barbecue – 2 łyżeczki
  • suszony lubczyk – 1 łyżeczka
  • przyprawa do drobiu – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • frytki do piekarnika – 300 g
  • olej słonecznikowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE : ( porcja dla 2 osób )

Piersi z kurczaka ubić za pomocą tłuczka. W misce rozbić jajko, dodać sos barbecue, wszystkie przyprawy i roztrzepać. Na talerz wysypać sezam. Piersi z kurczaka namoczyć w jajku i zostawić na kilka minut. Nagrzać piekarnik do 220º na funkcji grzania góra i dół. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Piersi kurczaka obtoczyć w sezamie i smażyć z dwóch stron 15 – 20 minut. Tyle samo czasu potrzeba żeby upiec frytki w piekarniku. Podawać z ulubioną sałatką lub buraczkami.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s