DESER PUSZYSTY KREM Z CZEKOLADĄ

Dzisiaj jest dzień świętego Walentego, patrona zakochanych. Legendy głoszą, że Walenty udzielał potajemnych ślubów legionistom, przez co zdobywał sympatię zakochanych. Są również inne teorie, że w dzień poprzedzający jego śmierć, wręczył list do córki Asteriusza. W liście napisał jak ma prowadzić chrześcijańskie życie. Wyrażanie uczuć drogą korespondencyjną w tym dniu powstało w anglojęzycznych krajach. Angielskie legendy chrześcijańskie również dotyczą innego Walentego, który był mnichem. Ten mnich bardzo się zamartwiał, że nie potafi czynić wielkiego dobra jak jego bracia. Lecz pewnego dnia usłyszał głos anioła, który powtarzał mu, aby czynił dobro małymi rzeczami. Walenty wziął sobie radę do serca i zaczął rozdawać dzieciom prezenty, a młodym matkom kwiaty. Podobno po gestach, których czynił, wśród ludzi zamieszkała dobroć i miłość. Kiedy zmarł, ludzie postanowili upamiętnić jego osobę. W dzień jego urodzin 14 lutego, posyłano sobie kwiaty i życzenia  zapewniające o przyjaźni i miłości. Jak wiadomo ten dzień ma wielu miłośników i przeciwników. Wszystko zależy od punktu widzenia… Prawdą jest, że to święto miało całkiem inny wyraz w przeszłości, a  stało się bardzo komercyjne. Jedno jest jednak pewne – miłość jest potrzebna w życiu. Bez niej nie byłoby żadnego sensu istnienia. Nie piszę tutaj tylko o zakochanych, ale o każdej, szczerej, prawdziwej i pięknej miłości.

Mam dla Was dzisiaj przepis na  deser, który w łatwy sposób można przygotować dla siebie i ukochanych osób, żeby osłodzić życie 🙂 . Pamiętajcie, czasem małe gesty mogą czynić wiele dobra!

mama12-1-di-1


SKŁADNIKI :

  • gorzka czekolada – 6 – 8 kostek
  • mleko – 350 ml
  • żelatyna – 10 g
  • żółtka – 4 sztuki
  • cukier – 60 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • śmietana 30% – 100 ml
  • margaryna do pieczenia – 50 g
  • woda – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE :

Żelatynę zalać łyżką zimnej wody. W rondelku rozpuścić margarynę z gorzką czekoladą. W misce umieścić żółtka, cukier, cukier waniliowyi utrzeć mikserem. Mleko zagotować w garnku, do momentu, aż będzie ciepłe. Dodać do niego masę z żółtek i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Nie wolno doprowadzać do wrzenia bo się zważy. Na koniec dodać do masy kremowej żelatynę i rozpuścić. Mniejszą połowę masy wlać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Ubić na sztywno śmietanę, dodać do jasnej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Masy wlewać partiami do szklanek lub pucharków, zaczynając od białej. Na koniec zamieszać niedbale środek dwoma ruchami w celu zrobienia wzorku. Deser odstawić do lodówki na dwie godziny.

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s