FRITTATA

Frittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii!

frittata


SKŁADNIKI :

  • jajka – 4 sztuki
  • ziemniak – 1 duża sztuka
  • pieczarki – 2 sztuki
  • kukurydza – 2 łyżki
  • szpinak – garść
  • czarne oliwki – 4 sztuki
  • ser – 2 plasterki
  • szynka – 2 plasterki
  • cebula – 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Obrać ziemniaka, pokroić w cieńkie plasterki, przesmażyć na małej patelni do czasu aż będą zarumienione. Obrać i pokroić cebulę. Umyć i pokroić pieczarki, dodać z cebulą do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miski wrzucić kukurydzę, szpinak, pokrojone oliwki, ser i szynkę. Gdy ziemniaki z cebulą i pieczerkami będą gotowe dodać do miski z pozostalymi składnikami. Do osobnej miski wbić dwa jajka i rozbełtać. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju, wlać masę jajeczną i smażyć z dwóch stron. Kiedy jajka się zetną, przykryć patelnię pokrywką, obrócić patelnię, żeby omlet przełożyć na pokrywkę. Znowu dodać odrobinę oleju, do miski wbić dwa jajka, roztrzepać i wlać na patelnię. Po uśmażeniu jednej strony odwrócić, nałożyć wszystkie skladniki z miski i przykryć całość drugim omletem, który został przygotowany wcześniej. Po chwili znów zakryć pokrywką, przełożyć frittatę z patelni na pokrywkę w celu odwrócenia na drugą stronę. Przygrzać przez chwilę i gotowe.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s