BOGRACZ Z PRZEPISU MOJEGO TATY

Mało kto wie, że bogracz to tak naprawdę rodzaj kociołka, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się, że bogracz to pyszna zupa gulaszowa, z mięsa wołowego. Królowa niejednego weselnego menu lub innego typu przyjęć. Nie ma się co dziwić, gdyż jej smak urzeka, a w dodatku jest sycąca. Najlepsza jaką jadłam to da domowa, przyrządzana przez mojego tatę. Dlatego dzisiaj chętnie wrócę do rodzinnych chwil poprzez smak z dzieciństwa. PS.: u mnie zawsze była wersja bez papryki normalnej ponieważ ojciec ma alergię i zawsze dodawaliśmy sypaną paprykę słodką. Jednak jak dla mnie to wcale nie ujmuje smaku, a nawet smakuje mi bardziej taka wersja…

bogracz.jpg


SKŁADNIKI :

  • mięso wołowe – 40 dkg
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • kluski kładzione – 15 – 20 sztuk
  • wywar warzywny – 2 szklanki lub woda
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • papryka słodka – 15 g
  • liść laurowy – 4 sztuki
  • ziele angielskie – 8 kulek
  • olej do smażenia
  • masło – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • lubczyk świeży – pół pęczku lub według uznania
  • mąka – 2 łyżki
  • woda

PRZYGOTOWANIE :

Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć krótko mięso. Najlepiej jeśli się przyrumieni, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sporo papryki słodkiej i zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, lubczyk i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i piperzem i gotować jeszcze przez 15 – 20 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dolać wody. Zrobić zasmażkę – na małej patelni roztopić dwie łyżki masła i jak się rozpuści dodać 2 łyżki mąki. Mieszać do połączenia, przyrumienić i wlać do zupy. Na koniec dodać kluski kładzione.

Reklamy

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s