W naszym domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne diety, głodówki, detoksy czy inne takie rzeczy 😀 Kocham jeść i niestety nie potrafię sobie odmawaić tej przyjemności. Jednak zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. A przy tym można jeść zdrowo i smacznie bez wyrzeczeń. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ta oto zupa.
SKŁADNIKI :
-
bataty – 4 sztuki
-
cukinia – 1 sztuka
-
czosnek – 2 ząbki
-
marchewka – 1 sztuka
-
korzeń pietruszki – 1 sztuka
-
serek topiony lup typu philadelphia – 50 g
-
skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki
-
sezam – kilka łyżek
-
grzanki z pełnoziarnistego chleba (opcjonalnie)
-
słodka papryka
-
kurkuma
-
tabasko
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE :
W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć z garnka i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę, pietruszkę i bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Umytą cukinię potrzeć na tarce bez obierania i dorzucić do reszty. Jeśli jest za mało wody należy dolać tyle, żeby tylko przykryła warzywa. Doprawić przyprawami, dać kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą miękkie, należy ostudzić nieco zupę i zblendować. Dodać serek topiony lub typu philadelphia, całość wymieszać i gotować razem kilka minut. Wyskubać mięso z kurczaka do miski, zalać zupą. Dodać grzanki, sezam. Smacznego!
Pyszna zupka 🙂 Zjadłabym 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jakoś nie przekonałam się jeszcze w pełni do batatów, ale ciągle czegoś z nich próbuję. Może zupka? Zapraszam też do siebie na zupę z pokrzywą 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Też brzmi ciekawie… Napewno zajrzę 😊
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Ja bardzo lubię frytki z batatów z sosem jogurtowym i świeżymi ziołami:)
PolubieniePolubienie
Jadłam zupę – krem z cukinii i była bardzo dobra i widzę, że tutaj też jest cukinia 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam bataty i przepis już zapisałam 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
krem z batatów jest przepyszny. i ten ser do posypania – obowiązkowo! ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też czasem robię pyszną zupę z batatów, chociaż inaczej niż Ty. Nie próbowałam jeszcze posypywać serem, a to może być dobry pomysł:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dobrze wiedzieć 😊 Muszę zerknąć u Ciebie na przepis i może inna forma również przypadnie mi do gustu!
PolubieniePolubienie
Przyznam, że bataty jadamy czasami, ale zupy z ich udziałem i to w dodatku w roli głównej jeszcze nie kosztowaliśmy. Jak tylko nadarzy się okazja z przyjemnością wypróbujemy przepis 🙂 Zapewne smakuje wybornie 🙂
PolubieniePolubienie
Wow, jestem pod wrażeniem, niedawno dopiero odkryłam jaki pyszny jest batat, dzięki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie mam wprawdzie batatów pod ręką – ale może zastąpię je ziemniaczkami i zrobię coś podobnego. Brzmi i wygląda zachwycająco pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Wow! tą zupą to zdecydowanie można się najeść i nie potrzeba już nic więcej. Na jesień super 😉
PolubieniePolubienie