EKSPRESOWA FASOLOWA

Wczoraj pisałam z bratem, który mieszka w Szkocji… Pisał mi, że w nowym roku bierze się za siebie, zaczął ograniczać palenie, sam robi pizze i bułki, a wczoraj próbował naleśnikowe tiramisu. Tak w ogóle chce więcej sam gotować i korzysta z przepisów z mojego bloga. Napisał jeszcze : ” Noo fajne pomysły dajesz więc grzech nie spróbować. Może jakieś zupy też dodasz z czasem 🙂 Tyle tego jest…” Braciszku, biorąc Twoją uwagę do serca – dziś dodaję przepis na zupę. 😀

fasolowa


SKŁADNIKI :

  • wędzone frankfuterki  – 4 sztuki
  •  ziemniaki – 4 sztuki
  • puszka fasoli – 400 g
  • cebula – 1 sztuka
  • ocet – 1 łyżeczka
  • keczup lub przecier pomidorowy – 4 łyżki
  • majeranek
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier – opcjonalnie pół łyżeczki

PRZYGOTOWANIE :

Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić w krążki i zostawić na koniec do zupy. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju. Gdy będzie gotowa dodać do wywaru z frankfuterek wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę z puszki z całym płynem, keczup lub przecier pomidorowy i ocet. Można dodać odrobinę cukru w razie potrzeby. Doprawić majerankiem i papryką słodką. Dodać frankfuterki i jeszcze gotować wszystko 5 minut. Ekspresowa fasolowa jest gotowa!

3 comments

Dodaj komentarz