MAKARON KOKARDKI Z TUŃCZYKIEM

Dwa dni temu został obchodzony Światowy Dzień Makaronu. Muszę przyznać, że całkiem wyleciało mi to z głowy ponieważ ostatnio mój mąż stwierdził, że jemy za dużo makaronu ( zdziwiłam się słysząc takie słowa od Sycylijczyka 😀 ). On już nie chce go tyle jeść i prosił, żebyśmy nieco zmienili dietę. I tak szczerze dopiero poźnym popołudniem zobaczyłam, że odbywał się owy i postanowiłam jednak zrobić jakieś makaronowe danie na kolację.

Użyłam jednak makaronu razowego ponieważ jest produkowany  z mąki z pełnego ziarna (nieoczyszczonego) więc jest bogatszy w błonnik pokarmowy, który na dłużej daje nam uczucie sytości. Makaron z mąki razowej jest zdecydowanie lepszy jeśli chodzi o względy zdrowotne i dietetyczne.

Zawiera więcej makro- i mikroelementów, głównie potasu, magnezu, selenu, wapnia, żelaza, cynku, manganu. Bogatszy jest także w witaminy z grupy B. Taki  makaron razowy trawi się dłużej, a więc dłużej mamy uczucie sytości . Poprawia pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo taki makaron wolniej podnosi poziom cukru we krwi, co przeciwdziała cukrzycy. Ostatnio zostały odkryte nowe fakty dotyczące odżywiania i wcale nie trzeba się bać węglowodanów na kolację, a nawet całkiem przeciwnie – lepiej je jadać na kolację niż śniadanie!

IMG_6488


SKŁADNIKI :

  • makaron razowy kokardki – 300 g

  • tuńczyk w oleju – 1 puszka

  • cebula czerwona – połówka dużej lub 1 mała

  • groszek zielony – 1 szklanka

  • jogurt – 2 łyżki

  • czosnek – 2 – 3 ząbki

  • ser cheddar lub inny żółty – do posypania

  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ( dla makaronu razowego czas jest krótszy niż dla białego). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Otworzyć puszkę tuńczyka i trochę oleju odlać na patelnię, a resztę wylać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Przesmażyć z czosnkiem na oleju z tuńczyka. Po kilku minutach dorzucić groszek i tuńczyka. Smażyć 5 minut. Dodać jogurt i przyprawy. Z makaronu odlać wodę i makaron wrzucić na patelnię do reszty składników. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać potartym serem.

14 comments

Dodaj komentarz