Dwa dni temu został obchodzony Światowy Dzień Makaronu. Muszę przyznać, że całkiem wyleciało mi to z głowy ponieważ ostatnio mój mąż stwierdził, że jemy za dużo makaronu ( zdziwiłam się słysząc takie słowa od Sycylijczyka 😀 ). On już nie chce go tyle jeść i prosił, żebyśmy nieco zmienili dietę. I tak szczerze dopiero poźnym popołudniem zobaczyłam, że odbywał się owy i postanowiłam jednak zrobić jakieś makaronowe danie na kolację.
Użyłam jednak makaronu razowego ponieważ jest produkowany z mąki z pełnego ziarna (nieoczyszczonego) więc jest bogatszy w błonnik pokarmowy, który na dłużej daje nam uczucie sytości. Makaron z mąki razowej jest zdecydowanie lepszy jeśli chodzi o względy zdrowotne i dietetyczne.
Zawiera więcej makro- i mikroelementów, głównie potasu, magnezu, selenu, wapnia, żelaza, cynku, manganu. Bogatszy jest także w witaminy z grupy B. Taki makaron razowy trawi się dłużej, a więc dłużej mamy uczucie sytości . Poprawia pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo taki makaron wolniej podnosi poziom cukru we krwi, co przeciwdziała cukrzycy. Ostatnio zostały odkryte nowe fakty dotyczące odżywiania i wcale nie trzeba się bać węglowodanów na kolację, a nawet całkiem przeciwnie – lepiej je jadać na kolację niż śniadanie!
SKŁADNIKI :
-
makaron razowy kokardki – 300 g
-
tuńczyk w oleju – 1 puszka
-
cebula czerwona – połówka dużej lub 1 mała
-
groszek zielony – 1 szklanka
-
jogurt – 2 łyżki
-
czosnek – 2 – 3 ząbki
-
ser cheddar lub inny żółty – do posypania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ( dla makaronu razowego czas jest krótszy niż dla białego). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Otworzyć puszkę tuńczyka i trochę oleju odlać na patelnię, a resztę wylać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Przesmażyć z czosnkiem na oleju z tuńczyka. Po kilku minutach dorzucić groszek i tuńczyka. Smażyć 5 minut. Dodać jogurt i przyprawy. Z makaronu odlać wodę i makaron wrzucić na patelnię do reszty składników. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać potartym serem.
Proste i z pewnością bardzo smaczne 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Makaron i tuńczyk?
Nasze ulubione danie na szybko!
🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie. Uwielbiam takie kokardki ze szpinakiem. Dawno nie jadłam
PolubieniePolubienie
Pyszne danie 🙂 Szybko i bardzo smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie danie. Wszystkie składniki które proponujesz 🙂 bardzo mi odpowiadają. Jestem makaroniarą .
PolubieniePolubienie
SUPER pomysł bardzo dobre i szybkie danie.
PolubieniePolubienie
ja zamiast groszku dodaję brokuła 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie. Też zamieniam „biały” makaron na razowy, ale muszę przyznać, że w smaku zwykły pszenny jest lepszy. Niestety
PolubieniePolubienie
Dziękuję pięknie za inspirację. Już wiem co będzie na obiad 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam makaron z tuńczykiem, robię go zwłaszcza na podnamiotowych wyjazdach. Przepis mam bardzo podobny, tylko bez cebulki, no i makarony na ogół te błyskawiczne (sojowy, ryżowy itp) bo tak łatwiej 😉
PolubieniePolubienie
Szybki, smakowity obiadek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak się okazało, moje dziecko lubi tuńczyka więc danie idealne dla nas. A raczej dla niej, bo mamusia marudzi 🙂
PolubieniePolubienie
O, to coś dla mnie, uwielbiam tuńczyka. Dzięki za pomysł na obiad 😀
PolubieniePolubienie
Mmmm muszę kiedyś wypróbować 🙂 Dziś akurat robiłam sałatkę z tuńczykiem, ale z ryżem i kukurydzą między innymi 🙂
PolubieniePolubienie