JABŁKA POD KRUSZONKĄ / APPLE CRUMBLE

Dzisiaj byłam na straganie i dopadła mnie jesienna aura! Było tyle pięknych sezonowych warzyw i owoców, którym nie mogłam się oprzeć… Teraz mam zrobione zapasy na jakiś czas. Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, wieje silny wiatr, liście spadają z drzew, pada deszcz człowiekowi nie zawsze chce się wyjść z domu. Skoro jednak mamy w nim siedzieć, to najlepiej jak jest miło i przytulnie, a do tego jeszcze można czuć przyjemny zapach unoszący się w powietrzu. Taki piękny zapach na pewno się pojawi jak zaczniecie piec jabłka pod kruszonką! Deser nie może się nie udać, jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zajmuje dosłownie chwilę, żeby go zrobić. Dodatkowo wymaga tylko kilku składników, które są zawsze dostępne w domu. Można jeść bez niczego lub serwować z bitą śmietaną, lodami, czy jak w moim przypadku angielskim kremem custard, który uwielbiam. Jedynym minusem jabłek zapiekanych pod kruszonką jest znikanie w oka mgnieniu!

IMG_6500


SKŁADNIKI :

  • jabłka – 2 duże sztuki lub 3 małe

  • cukier brązowy – 120 g

  • mąka pszenna – 240 g

  • masło w temperaturze pokojowej – 150 g

  • cynamon – pół łyżeczki


PRZYGOTOWANIE :

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, dodać cynamon, 40 g brązowego cukru, 2 łyżki mąki i wszystko razem wymieszać. W drugiej misce umieścić mąkę, pozostałe 80 g cukru i pokrojone masło. Całość rozcierać między palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Formę wysmarować masłem i ułożyć na niej jabłka. Na górę wsypać kruszonkę i uformować równomiernie. Piec w temperaturze 180 na funkcji grzania góra i dół przez 30 minut. W niektórych przepisach czas oczekiwania to 45 minut więc może zależy od piekarnika. Najlepiej deser obserwować po upływie pół godziny i wyciągnąć kiedy ładnie się zarumieni, a jabłka zaczną puszczać sok i delikatnie bulgotać. Przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. U mnie standardowo z angielskim kremem custard – jakoś nie mogę się mu oprzeć 😛 Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Reklamy

11 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s