Kiedyś myślałam, że zrobienie sosu besamelowego jest skomplikowanym procesem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy okazało się, że byłam w wielkim błędzie. Co najlepsze często gotowe sosy sklepowe albo nie mają dobrego składu albo kosztują niemało. Teraz sama często robię sos, przyprawiam według uznania i potrzebuję zaledwie 10 minut. Doskonale nadaje się do lasagni lub do calzone. Śmiało można używać do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych zamiast śmietany. Ale może służyć także jako dodatek do kanapek czy do przekąsek. Sos przygotowuje się naprawdę szybko, a cały trik polega na odpowiednim i dokładnym mieszaniu.
SKŁADNIKI :
-
masło – 2 łyżki
-
mąka pszenna – 2 łyżki
-
mleko – 1,5 szklanki – 300 ml
-
gałka muszkatałowa
-
sól – pół łyżeczki
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić masło. Od razu po rozpuszczeniu masła dodać dwie łyżki mąki i energicznie mieszać drwnianą lub silikonową szpatułką. Tutaj jest najważniejsze mieszanie, należy porządnie wymieszać ze sobą te dwa składniki. Kiedy nie ma żadnych grudek należy dolewać mleko partiami i cały czas mieszać. Po pierwszym wlaniu parti mleka dodać sól, pieprz i zetrzeć gałkę muszkatałową – im więcej tym bardziej intensywny smak sosu.
Przygotowuję bardzo podobnie 🙂 Jest pyszny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Robię niemal identyczny – i też bardzo smakuje całej naszej rodzinie 🙂
PolubieniePolubienie
Sos beszamelowy robilam chyba dwa razy w życiu i za każdym razem miał grudki. Więcej się chyba nie odważę.
PolubieniePolubienie
Może za krótko mieszałaś? Albo robił się na zbyt wielkim ogniu…?
PolubieniePolubienie
Beszamel z torebki? Chyba nigdy nie widziałam 🙂 Zresztą tak jak piszesz, jest tak prosty w przygotowaniu, że nie warto kupować. Lepiej zrobić samodzielnie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z torebki nie widziałam, ale spotkałam się z takimi w kartoniku i tylko jeden miał dobry skład, ale cena pozwalała 😁
PolubieniePolubienie
zawsze robię podobnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Robię podobnie i zgadzam się – nie ma sensu kupować „gotowców” 😉 Lepiej dokładnie wiedzieć, co jemy 😉
PolubieniePolubienie
Podobnie robisz sos i do tego mamy takie samo imię 😉. Miłego weekendu! 😊
PolubieniePolubienie
Nie przepadam za tym sosem właśnie że względu na jego glutowata konsystencję.
PolubieniePolubienie
Może robiłaś złe proporcje? Warto spróbować wlać więcej mleka i dodawać stopniowo. Problemem też może być zbyt duży ogień, lepiej ustawić średni, żeby wszystko miało czas się połączyć.
PolubieniePolubienie
Robię chyba z identycznych proporcji. 🙂 A też pamiętam, że zawsze mówiłam, że sos beszamelowy to jakieś kuchenne czary mary i na pewno mi nie wyjdzie. 😀
PolubieniePolubienie
bardzo go lubię ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba