ŁATWY SOS BESZAMEL

Kiedyś myślałam, że zrobienie sosu besamelowego jest skomplikowanym procesem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy okazało się, że byłam w wielkim błędzie. Co najlepsze często gotowe sosy sklepowe albo nie mają dobrego składu albo kosztują niemało. Teraz sama często robię sos, przyprawiam według uznania i potrzebuję zaledwie 10 minut. Doskonale nadaje się do lasagni lub do calzone. Śmiało można używać do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych zamiast śmietany. Ale może służyć także jako dodatek do kanapek czy do przekąsek. Sos przygotowuje się naprawdę szybko, a cały trik polega na odpowiednim i dokładnym mieszaniu.

sos


SKŁADNIKI :

  • masło – 2 łyżki

  • mąka pszenna – 2 łyżki

  • mleko – 1,5 szklanki – 300 ml

  • gałka muszkatałowa

  • sól – pół łyżeczki

  • pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić masło. Od razu po rozpuszczeniu masła dodać dwie łyżki mąki i energicznie mieszać drwnianą lub silikonową szpatułką. Tutaj jest najważniejsze mieszanie, należy porządnie wymieszać ze sobą te dwa składniki. Kiedy nie ma żadnych grudek należy dolewać mleko partiami i cały czas mieszać. Po pierwszym wlaniu parti mleka dodać sól, pieprz i zetrzeć gałkę muszkatałową – im więcej tym bardziej intensywny smak sosu.

14 comments

Dodaj komentarz