Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… Nie muszę się tu dużo rozpisywać, ponieważ wiem, że wiele osób uwielbia tą zupę. Sama sobie robi reklamę pięknym kolorem i delikatnym smakiem. Dodatkowo pasuje do niej wiele składników.
SKŁADNIKI :
- dynia masłowa – 1 połówka
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
- czosnek – 1 ząbek
- mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml
- bulion – 1½ szklanki – 300 ml
- papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- tabasco – 4 – 6 kropli
- mieszanka nasion – 4 łyżki
- gałka muszkatałowa
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Dynię obrać, wydrążyć gniazda z nasionami, pokroić na kawałki. Obrać cebulę i marchewkę. Pokroić. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę. Wszystko smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić do miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać pozostałe 100 ml bulionu , mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem.