ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… Nie muszę się tu dużo rozpisywać, ponieważ wiem, że wiele osób uwielbia tą zupę. Sama sobie robi reklamę pięknym kolorem i delikatnym smakiem. Dodatkowo pasuje do niej wiele składników.


1


SKŁADNIKI :

  • dynia masłowa – 1 połówka
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
  • czosnek – 1 ząbek
  • mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml
  • bulion – 1½ szklanki – 300 ml
  • papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma – 1 płaska łyżeczka
  • tabasco – 4 – 6 kropli
  • mieszanka nasion – 4 łyżki
  • gałka muszkatałowa
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Dynię obrać, wydrążyć gniazda z nasionami, pokroić na kawałki. Obrać cebulę i marchewkę. Pokroić. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę. Wszystko smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić do miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać pozostałe 100 ml bulionu , mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem.

Dodaj komentarz