ANGIELSKA ZUPA KREM – PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA

Dni stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna.


soup-cream-parsnip-carrot


SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób )

  • korzeń pietruszki – 2 sztuki
  • marchewka – 2 sztuki
  • duża cebula – 1 sztuka
  • bulion – 2 szklanki – 400 ml
  • kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram
  • śmietana 12% – 4 łyżki
  • olej – 4 łyżki
  • papryka slodka mielona – 1 łyżeczka
  • kurkuma – 1 plaska łyżeczka
  • tabasko – 4  – 6 kropel
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania

PRZYGOTOWANIE :

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju 5 minut często mieszając. Najlepiej żeby była zeszklona, czyli przezroczysta, miękka i słodka w smaku. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem.

8 comments

Dodaj komentarz