Dni stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna.
SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób )
- korzeń pietruszki – 2 sztuki
- marchewka – 2 sztuki
- duża cebula – 1 sztuka
- bulion – 2 szklanki – 400 ml
- kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram
- śmietana 12% – 4 łyżki
- olej – 4 łyżki
- papryka slodka mielona – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 plaska łyżeczka
- tabasko – 4 – 6 kropel
- sól i pieprz
- opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju 5 minut często mieszając. Najlepiej żeby była zeszklona, czyli przezroczysta, miękka i słodka w smaku. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem.
Pyszna rozgrzewająca zupka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wspaniała zupka i z kurkumą którą uwielbiam!
PolubieniePolubienie
zupy kremy to moje ulubione 🙂 W sam raz na jesienny czas!
PolubieniePolubienie
Pycha! Bardzo lubię takie zupy 🙂 Co przypomina mi, że jesienią miałam jeść więcej zup, choćby na kolację 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo smokowicie! Narobiłaś mi ochoty! 😉
PolubieniePolubienie
Wolę zupę dyniową w bardziej egzotycznych wersjach, muszę się przyznać 🙂
PolubieniePolubienie
No cóż… Kuchnia angielska jest specyficzna i nie każdy za nią przepada… Mi sie udało do niej przekonać po kilku dobrych latach 😊
PolubieniePolubienie
pysznie 🙂
PolubieniePolubienie