CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

Może komuś z Was przypadnie do gustu przepis na cukiniowe frytki z piekarnika? Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Jak dla mnie same zalety! Po pierwsze nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko zostały przygotowane w piekarniku lekko skropione oliwą, po drugie cukinia jako warzywo ma wiele właściwości odżywczych i warto ją wprowadzić na stałe do swojego menu. Cukinia wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Działa alkalizująco przez co zapobiega zakwaszaniu organizmu. Do tego nie kosztuje wiele i można ją wykorzystywać na milion sposobów!

Do takich frytek z cukinii polecam sos czosnkowy na bazie jogurtu.

IMG_6217

SKŁADNIKI :

  • cukinia – 1 sztuka

  • jajka – 2 sztuki

  • bułka tarta – 100 g

  • ser parmezan – 50 g

  • papryka ostra – pół łyżeczki

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Cukinię umyć i pokroić w paski. W misce roztrzepać jajko z papryką ostrą, solą i piperzem. Na talerz wsypać bułkę tartą i zetrzeć parmezan na bardzo cienkich oczkach, następnie wymieszać. Cukinię moczyć w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej z parmezanem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec skropić delikatnie oliwą z oliwek. Smażyć 20 minut w 200º.

15 comments

Dodaj komentarz