Zbliżają się święta i każdy chce podarować bliskim prezenty. Każdy marzy, żeby ten czas spędzić w gronie rodziny i najbliższych osób. W tym roku moje święta też będą wyjątkowe ponieważ mogę je spędzić z rodziną i przyjaciółmi. Pierwszy raz od dłuższego czasu nie muszę pracować jak to zazwyczaj bywało… Będzie wesoło gdyż znajomi będą z Polski, Włoszech i Szkocji. Dlatego pomyślałam, że upiekę kruche ciasteczka i każdego obdaruję słodkim upominkiem. Jeśli nadal nie macie pomysłów na prezent lub chcecie dodać coś więcej, zachęcam do upieczenia tych ciasteczek z pistacjowym kremem. Na pewno bliscy się ucieszą i docenią, że dostali domowej roboty wypieki!
SKŁADNIKI : ( około 20 sztuk )
- mąka pszenna – 300 g
- olej – 100 ml
- cukier – 80 g
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
na krem pistacjowy : - pistacje – 15 – 20 sztuk
- biała czekolada – 6 kostek
- mleko – 50 ml
- mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE :
Pistacje obrać, wrzucić do blendera, dodać mleko i zblendować. Przełożyć do garnuszka, dodać białą czekoladę i roztapiać na małym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić wszystkie składniki potrzebne do ciasteczek i zagniatać. Im dłużej tym bardziej kruche powinny być ciasteczka. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować. Wyciąć okrągłe placuszki, na środek dodawać po łyżeczce kremu i zakrywać kolejnym placuszkiem. Ugniatać po bokach jak pierogi. Przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju i piec 15 – 20 minut w 180º.
dobre i szybkie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepis zapisuję. Moja córka uwielbia robić ciasteczka. Dołączę jej do grudniowych wyzwań.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pistacje ale nigdy nie wpadlam na pomysl aby didac je do ciastek.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Krem pistacjowy musi smakować cudownie! 🙂
PolubieniePolubienie