Moja mała wariacja. Sycące rożki. Wyglądają jak lody, ale to tylko pozory. Tak naprawdę jest to sycący deser z płatkami owsianymi, serwowany na ciepło. Słodko, zdrowo i przyjemnie 🙂 Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
SKŁADNIKI :
- banan – 1 sztuka – najlepiej dojrzały
- gorzka czekolada – 6 kostek
- masło orzechowe – 1 łyżeczka
- płatki owsiane – 2 łyżki
- suszone owoce – 1 łyżka
- mleko – kilka łyżek
- olej kokosowy lub masło – 1 łyżeczka
- rożki wafle – 5 sztuk
PRZYGOTOWANIE :
Banana obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić olej kokosowy lub masło. Dodać gorzką czekoladę i rozpuścić, po czym dodać banana, mleko i płatki owsiane. Wszystko wymieszać. Gdy banan zmięknie, rozgnieść go za pomocą szpatułki lub widelca. Dodać suszone owoce i masło orzechowe. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Smażyć kilka minut. Wafle do lodów przeciąć nożem w dwóch miejscach – dwa centymetry od dołu – jedną część i pod największą częścią wafla. Muszą powstać 3 części. Do największej części włożyć średnią, a później małą, żeby powstały mini rożki. Napełnić górę masą bananową. Można się objadać 😛