Dzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej 🙂 W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Tak powtało nasze autorskie pesto buraczane, które świetnie trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta lub niektórych sałatek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Później tylko wystarczy szczelnie zamknąć w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.
SKŁADNIKI :
- buraki – 4 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- świeża bazylia – 10 listków
- potarty parmezan – 4 kopiaste łyżki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- pestki z dyni – 4 łyżki
- sól i pieprz
- cukier – pół łyżeczki
- ocet – pół łyżeczki
PRZYGOTOWANIE :
Buraki obrać, ugotować do miękkości i ostudzić. Wrzucić do blendera. Czosnek obrać i przecinąć przez praskę. Dodać do buraków wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na koniec oprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Pesto przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Bardzo ciekawy pomysł 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
[…] pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki […]
PolubieniePolubienie