PESTO BURACZANE

Dzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej 🙂 W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Tak powtało nasze autorskie pesto buraczane, które świetnie trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta lub niektórych sałatek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Później tylko wystarczy szczelnie zamknąć w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.

pesto-buraczane


SKŁADNIKI :

  • buraki – 4 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeża bazylia – 10 listków
  • potarty parmezan – 4 kopiaste łyżki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • pestki z dyni – 4 łyżki
  • sól i pieprz
  • cukier – pół łyżeczki
  • ocet – pół łyżeczki

PRZYGOTOWANIE :

Buraki obrać, ugotować do miękkości i ostudzić. Wrzucić do blendera. Czosnek obrać i przecinąć przez praskę. Dodać do buraków wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na koniec oprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Pesto przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 dni.

4 comments

Dodaj komentarz