Mała wariacja polsko – włoska. Połączyłam smak naszych polskich buraków, które mają wiele właściwości. Między innymi zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w walce ze zgagą, obniżają ciśnienie krwi oraz dodają sił. Dołożyłam również ser mozzarella, który jest bogaty w wapń, selen, witaminę B12 oraz cenne tłuszcze. Dlatego uważam, że domowy fast – food ma inny wymiar wartości i nie trzeba się go bać. Może być również w odchudzonej wersji – wszystko zależy od naszego „widzi mi się „ a nie od standardów ulicznych budek, które nie cieszą się najlepszą sławą. Jak dla mnie taki fast – food smakuje najlepiej w weekendy 😛 dlatego dzisiaj dodaję ten przepis! Udanego Weekendu kochani!
SKŁADNIKI : ( poracja na 2 burgery )
-
bułki – 2 sztuki
-
mięso mielone z indyka – 30 dkg
-
ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka
-
ser mozzarella – 1 kulka
-
pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki
-
pieczarki – 4 sztuki
-
majonez – 2 łyżki
-
przyprawa do indyka
-
papryka słodka
-
sól, pieprz
-
odrobina oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki posiekać i przesmażyć na oleju. Kiedy będą gotowe, przełożyć do miseczki i zacząć smażyć na tej samej patelni mięso mielone uformowane w dość płaskie pulpety i przyprawione przyprawą do indyka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut z dwóch stron. Poziom wypieczenia według upodobań 😛 Bułki przekroić w pół. Włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 190º. Pokroić w plastry ser mozarella oraz ogórka konserwowego. Dół przygrzanej bułki wysmarować pesto buraczanym, dodać mięso. Następnie dołożyć ogórek, mozzarellę i pieczarki. Górę bułki wysmarować majonezem. Całość zabezpieczyć drewnianym patyczkiem lub wykałaczkami i włożyć ponownie do piekarnika na kilka chwil.
super blog am bardzo fajne,pomyslowe i tane pszepisy naprawde super pomysl
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i życzę smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Ten hamburger to rewelacja 😊 Szczerze mówiąc zdziwiło mnie połączenie, ale jestem burgero maniakiem i musiałem wypróbować przepis! Jestem zachwycony smakiem – od teraz jest on na liście moich ulubionych. 😊
Pozdrawiam.
Seba.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podoba mi się ta Twoja wariacja, ciekawie wygląda:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie pogardziłabym taką bułą z pysznymi warstwami!
PolubieniePolubienie
Takiego burgera to chętnie zrobię i zjem, wszystko lubię co w nim zawarte. Przepis prosty, tylko robić:-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Robić i jeść 😊! Życzę smacznego.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dość oryginalne zestawienie.
PolubieniePolubienie
Super przepis 😀 an pewno korzystams 😀
PolubieniePolubienie
Mniem! Była z mężem w weekend na burgerze. Wzięłam z burakiem ale z wołowiną 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na takiego domowego hamburgera 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetny ten Twój hamburger 🙂
PolubieniePolubienie
Mój mąż jest fanatykiem burgerów. Ma nawet własny ranking. Ciekawe na którym miejscu ten by się uplasował.
PolubieniePolubienie