ŁATWA TARTA Z KREMEM I GALARETKĄ Z CZARNEJ PORZECZKI

Mieliśmy straszną ochotę na tartę. Niestety wszędzie znajdowaliśmy przepisy, które potrzebowały nieco czasu ponieważ ciasto należało chłodzić w lodówce i odczekać koło godziny. I tak zwlekaliśmy z tym deserem, aż do dzisiaj. Przypadkowo natknęliśmy się na fajny filmik, gdzie pani przygotowuje to ciasto w kilka chwil i postanowiliśmy przetestować przepis. Wyszło pysznie i szybko. 🙂

tarta jelly custard 2


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna – 250 g + trochę do posypania
  • cukier – 70 g
  • olej słonecznikowy – 60 g
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • olejek waniliowy – 3 krople
  • jajko – 1 sztuka
  • galaretka porzeczkowa – 1 opakowanie
  • krem custard – 1 szklanka
  • opcjonalnie owoce – dodałam kawałki mango i nektaryny

PRZYGOTOWANIE :

Najpierw rozrobić galaretkę. Najlepiej dodać do 200 ml gorącej wody. Nie gotować. Gdy się ropuśći, dodać kolejne 200 ml wody  ziemnej. Ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki. Wsypać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia. Następnie wsypać cukier, wlać olej i wbić jajko. Dolać olejek waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na posypany mąką blat. Rozwałkować za pomocą wałka posypując mąką. Zrobić placek kilka centymetrów większy niż tortownica. Formę odwrócić do góry nogami. Nałożyć na odwróconą formę papier do pieczenia. Na papier nałożyć ciasto i jego boki obklejać w dół, żeby powstało coś na kształt miski. Taką odwróconą formę z tartą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180º. Ustawić funkcję grzania góra/dół. Piec 20 – 30 minut ( wszystko zależy od piekarnika – tarta powinna lekko się zarumienić). Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć od czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość mleka podaną na opakowaniu o połowę.

2 comments

Dodaj komentarz