Moi drodzy!
Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor… Żeby radość była jeszcze większa chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie! Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną, zaglądacie na mojego bloga, korzystacie z przepisów i nie raz zostawiacie miłe słowo w komentarzu. W ramach mojego podziękowania postanowiłam zorganizować konkurs, żeby umilić Wasze dni, dobrze się bawić i móc kogoś obdarować małym poczęstunkiem prosto z Sycylii! 🙂
ZADANIE KONKURSOWE TO :
“ ULUBIONE DANIE WIOSENNE Z MAKARONEM”
Zasady konkursu :
- Swoje przepisy wysyłajcie w komentarzu pod postem tutaj na blogu, a zdjęcie potrawy we wiadomości na facebooku lub wysyłajcie na maila tysia88196@gmail.com
- Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 przepisy i 3 zdjęcia
- Przepisy mogą być dowolne – na słodko lub słono, ciepło czy zimno. Ważne, żeby były z makaronem inaczej nie będą brane pod uwagę
- Zwycięzcą zostanie 1 osoba. Do wygrania jest 1 zestaw składający się z włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej
- Konkurs trwa od dzisiaj tj. 16.03.2017 do 31.03.2017 do północy
- Ogłoszenie wyników nastąpi 4.04.2017
- Pogłoszeniu wyników zwycięzca ma 4 dni na wysłanie danych wraz z adresem do wysyłki. Jeśli wybrana osoba nie zgłosi się do tego czasu, wybrany zostanie ktoś inny
- Wysyłka nagród obowiązuje na terenie Europy więc nawet osoby nie mieszkające w Polsce mogą wziąć udział w konkursie
- Konkurs jest dla osób pełnoletnich
- Biorąc udział w konkursie uczestnik wyraża zgodę na publikację danych osobowych, przepsiów oraz zdjęć związanych z konkursem
- Udział w konkursie jest równoznaczny z akceptacją regulaminu
- Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga kulinarnego https://kuchniabellissima.wordpress.com i strony na fb https://www.facebook.com/kuchniabellissima . Celem nie jest promowanie żadnej marki ani produktów
Ucieszę się jeśli dodatkowo :
- polubicie funpage na facebook https://www.facebook.com/kuchniabellissima
- udostępnicie konkurs na swoich profilach facebookowych, dając tym samym szansę na zabawę dla swoich przyjaciół
Z niecierpliwością czekam na Wasze pyszne makaronowe przepisy i zdjęcia!
Bardzo fajny konkurs 🙂
Pozdrawiam
http://www.wszystko-smaczne.pl/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam do udziału 😉
PolubieniePolubienie
bardzo fajny pomysl.
PolubieniePolubienie
WIOSENNE SPAGHETTI
Bardzo prosty w wykonaniu przepis, zawiera mało składników, ale jest pyszny
* makaron spaghetti 300 g
* czosnek 4 ząbki
* świeża natka pietruszki 2 garście
* oliwa z oliwek pół szklanki
* papryczka chilii 1 mała sztuka
*ser grana padano potarty 6 łyżek
* sól
*pieprz
Sposób przyrządzenia :
Czosnek obrać i drobno pokroić To samo z pietruszką oraz papryczką chili. Nagrzać patelnię, wlać oliwę i przesmażyć pokrojone składniki.W tym samym czasie ugotować makaron, gdy zrobi się miękki należy dodać na patelnię i wymieszać wszystko ze sobą. Przełożyć na talerze i posypać tartym serem grana padano.
PS : Zdjęcie wysłałam na maila ponieważ nie mam facebooka
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam taki minimalizm jeśli chodzi o makarony 🙂
PolubieniePolubienie
KOLOROWY MAKARON Z CURRY
Makaron kolorowy ok 150g (w zależności od apetytu)
Mięso mielone z indyka 500g
Mleko kokosowe 400ml
Szpinak świeży garść
Kukurydza 1 puszka ok 300 ml
Czosnek 2 ząbki
CURRY 2 lyzki
Zioła Prowansalskie 2 szczypta
Bazylia suszona szczypta
Sok z cytryny 2 łyżki
Oleju kokosowy 1 łyżka
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyć mięso mielone z indyka. Dodać przecisniete przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz Bazylią suszona.
Po chwili dodać kukurydze oraz mleczko kokosowe i wymieszać. W następnej kolejności dodać 2 łyżki przyprawy curry. Podgrzewać pod przykryciem kilka minut. W ostatniej kolejności dodać świeży szpinak oraz cytrynę. Cytryna jest tu bardzo ważna,gdyż bez niej nie będzie tak wyrazistego smaku.
Podawać z makaronem kolorowym 😊
😋
Przepis ok 4 porcje 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam 🙂 Super!
PolubieniePolubienie
Cudowny konkurs i wspaniałe nagrody – szczególnie ta kawa!! Jak przystało na dietetyka 😉 kocham makaron i wszelkie wariacje na jego temat. Odkąd pamiętam byłam „kluskowa” – za kopytka mojej mamy dam się pokroić!
W kwestii makaronu sprawa jest prosta: liczą się dwie rzeczy 1. sposób ugotowania (żadnych rozgotowanych kluch) oraz 2. sos! Proste? Proste!
Zatem makaronu pilnujemy, a sos robimy z tego co mamy pod ręką… czasem można zaszaleć, a czasem liczy się każda sekunda, bo kiszki marsza grają a lodówce światło! Tak miałam ostatnio… i w ten oto sposób wyczarowałam pesto z niczego!
Pestki dyni (dostałam dobry kilogram od ciotki), do tego olej, jakaś zielenina z lodówki i obowiązkowo czosnek! Wszystko do blendera i oto mamy przepysznie wiosenne i zielone pesto!
Pesto z pestek dyni i rukoli.
2-3 garści rukoli
3 łyżki pestek dyni
1/3 szklanki oleju lub oliwy
czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
ew. ser cheddar lub parmezan
Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj z gorącym makaronem!
Zdjęcie doślę mailem.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zielono, wiosennie i zdrowo! Super 🙂
PolubieniePolubienie
Jeśli makaron wiosenny to jak dla mnie na zielono 😛 Moja babcia ma małą grządkę i na niej sadzi groszek i bób więc pierwsze co przyszło mi do głowy to taki właśnie makaron :
MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI
dowolny makaron (u mnie kokardki) : 250 gramów
ser gouda : 100 gramów
śmietana 12% : 100 ml
mała puszka łososia
groszek świeży : 1 szklanka
bób świeży lub mrożony : 1 szklanka
olej słonecznikowy : 4 łyżki
czosnek : 2 ząbki
koperek do posypania : według uznania, można pominąć
sól himalajska
świeży pieprz
Bób nieco podgotowałam. Póżniej połączyłam go z obranym i posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Zostawiłam do przestygnięcia. Rozgrzałam patelnię, wlałam olej i dodałam groszek wraz z łososiem z puszki. W międzyczasie ugotowałam makaron jak podano na opakowaniu. Gdy bób się ochłodził zblendowałam całość. Dodałam na patelnię. Następnie dodałam do wszystkich składników makaron, wyłączyłam palnik, całość dokładnie wymieszałam. Nałożyłam na talerze i posypałam startym serem gouda. Na całość sypnęłam odrobinę świeżego koperku 🙂
Pozdrawiam.
Karolina Kajuta
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warzywa z grządki od babci to jest to! 🙂 Pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Prosty, szybki i smaczny obiad
Makaron z cukinią, pieczarkami i mozzarellą
makaron np. świderki
1 cukinia
250 g pieczarek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
zioła prowansalskie
natka pietruszki
olej lub oliwa
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną mozzarellę i przemieszać. Rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i gotowe.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takie połączenie mi jak najbardziej odpowiada! 🙂
PolubieniePolubienie
MAKARON ZE SZPARAGAMI. Skoro konkurs jest wiosenny to postanowiłem postawić na szparagi bo teraz jest właśnie na nie sezon. Składniki : makaron świderki – 300 gr, szparagi – 10 sztuk, brokuł – kilka różdżek świeże pomidorki koktajlowe – 8 sztuk,kukurydza – 6 łyżek,cebula – 1 sztuka,ser typu philadelphia – 2 łyżki, białe wino – 60 ml, przyprawy: sól,pieprz,cukier i olej do smażenia. Sposób przygotowania :Brokuły podgotowujemy 5 min w gorącej wodzie. W tym czasie smażymy na patelni obraną i posiekaną cebulę. Do cebuli po kilku chwilach dodajemy szparagi, kukurydzę, pomidorki i przyprawy i trochę cukru. Po 8 minutach wlewamy 60 ml białego wina i gotujemy do momentu,aż wyparuje alkohol. Dodajemy ugotowany makaron, serek, wszystko mieszamy i gotowe.
Damian.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O tak! Szparagi jak najbardziej w tym czasie ❤
PolubieniePolubienie
Sałatka makaronowa z papryką konserwową
250 g makaronu w kształcie ryżu
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej
2 cebuli
1 duży zielony ogórek
200 g wędliny np. drobiowej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kukurydzę i paprykę dobrze odsączyć z zalewy. Paprykę, wędlinę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zbliża się weekend więc sałatka z makaronem to super pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Ja sie wyłamie i bedzie na słodko !! Makaron zapiekany z jabłkiem i jajkiem.
150g makaronu
3 jajka ( osobno białka, osobno żółtka)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 duze jabłko
Makaron gotujemy. Jabłko kroimy w plasterki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cynamon. Białka ubijamy na sztywna pianę.
Żółtka mieszamy delikatnie z piana z białek i całość dodajemy do odcedzonego makaronu a następnie przekładamy do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy aż do zarumienienia sie makaronu. Smacznego 😋
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jadłam wiele makaronów, ale w takiej wersji jeszcze nie.. – trzeba będzie wypróbować 😉
PolubieniePolubienie
Skoro można wysłać 3 propozycję to tak zrobię 😀
1. Makaronowe muffiny ze szpinakiem (16 sztuk)
250 g makaronu spaghetti
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
16 plastrów szynki parmeńskiej
100 g sera z niebieską pleśnią
3 jajka
16 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmażamy z posiekanym czosnkiem i odparowujemy wodę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera i studzimy.
Jajka wbijamy do miski, rozmącamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z makaronem i sosem serowym.
Formę na muffinki wykładamy szynką parmeńską a następnie uzupełniamy masą makaronową. Na wierzch każdego muffina wciskamy pomidorka koktajlowego. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Kokardki z buraczanym pesto
Na pesto:
3 średnie buraki
2 małe gruszki
5 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
Buraki myjemy i pieczemy do miękkości. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Do miski wrzucamy obrane buraczki, obrane gruszki, pestki słonecznika i oliwę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron Farfalle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i mieszamy z sosem. Podajemy ze świeżymi listkami mięty
3. Zapiekanka ze szparagami i wędzonym łososiem
Składniki:
300 g makaronu Penne
1 pęczek cienkich szparagów
150 g łososia wędzonego
pomidorki koktajlowe
łyżka oleju
sól
Na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
25 g masła
40 g mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szparagi kroimy w około 2 cm kawałki, odkładamy „kwiaty”. Łodygi solimy i podsmażamy kilka minut na oleju.
Wędzonego łososia kroimy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy szklankę letniego mleka i energicznie mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia. Dolewamy drugą szklankę mleka, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej, podgrzewamy do zgęstnienia.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, łodygi szparagów i łososia. Całość zalewamy beszamelem. Na wierzchu układamy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych i kwiaty szparagów. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcia wysłane 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo fajne przepisy 🙂
PolubieniePolubienie
Ale cuda do wygrania!!!
Moje ulubione wiosenne danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami i dużą ilością świeżej zielonej pietruszki. Omułki idealnie pasują do makaronu, a wraz z czosnkiem, zieloną pietruszką, papryczką chili i białym winem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Połączenie makaronu z omułkami jest jednym z moich ulubionych. Naturalny, charakterystyczny smak omułków i towarzyszących im dodatków wystarczą, aby uzyskać wyśmienite danie pełne smaku i aromatu. Spaghetti aglio olio z omułkami rozpieszcza nasze zmysły podczas szybkiego lunchu, domowego obiadu, czy wybornej kolacji. To danie proste w wykonaniu, a jednocześnie wykwintne, które zaskakuje – mimo całej prostoty – oryginalnością. To lekki, ale pożywny posiłek, który dostarcza nam zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu czujemy przypływ energii i dłużej nie jesteśmy głodni.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– duży pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ten makaron to ulubione danie mojego teścia 🙂
PolubieniePolubienie