WIOSENNY KONKURS Z WŁOSKIM AKCENTEM

Moi drodzy!
Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor… Żeby radość była jeszcze większa chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie! Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną, zaglądacie na mojego bloga, korzystacie z przepisów i nie raz zostawiacie miłe słowo w komentarzu. W ramach mojego podziękowania postanowiłam zorganizować konkurs, żeby umilić Wasze dni, dobrze się bawić i móc kogoś obdarować małym poczęstunkiem prosto z Sycylii! 🙂


ZADANIE KONKURSOWE TO :
“ ULUBIONE DANIE WIOSENNE Z MAKARONEM”


konkurs

Zasady konkursu :

  • Swoje przepisy wysyłajcie w komentarzu pod postem tutaj na blogu, a zdjęcie potrawy we wiadomości na facebooku lub wysyłajcie na maila tysia88196@gmail.com
  • Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 przepisy i 3 zdjęcia
  • Przepisy mogą być dowolne – na słodko lub słono, ciepło czy zimno. Ważne, żeby były z makaronem inaczej nie będą brane pod uwagę
  • Zwycięzcą zostanie 1 osoba. Do wygrania jest 1 zestaw składający się z włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej
  • Konkurs trwa od dzisiaj tj. 16.03.2017 do 31.03.2017 do północy
  • Ogłoszenie wyników nastąpi 4.04.2017
  • Pogłoszeniu wyników zwycięzca ma 4 dni na wysłanie danych wraz z adresem do wysyłki. Jeśli wybrana osoba nie zgłosi się do tego czasu, wybrany zostanie ktoś inny
  • Wysyłka nagród obowiązuje na terenie Europy więc nawet osoby nie mieszkające w Polsce mogą wziąć udział w konkursie
  • Konkurs jest dla osób pełnoletnich
  • Biorąc udział w konkursie uczestnik wyraża zgodę na publikację danych osobowych, przepsiów oraz zdjęć związanych z konkursem
  • Udział w konkursie jest równoznaczny z akceptacją regulaminu
  • Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga kulinarnego https://kuchniabellissima.wordpress.com i strony na fb https://www.facebook.com/kuchniabellissima . Celem nie jest promowanie żadnej marki ani produktów

Ucieszę się jeśli dodatkowo :

Z niecierpliwością czekam na Wasze pyszne makaronowe przepisy i zdjęcia!

23 comments

  1. WIOSENNE SPAGHETTI
    Bardzo prosty w wykonaniu przepis, zawiera mało składników, ale jest pyszny
    * makaron spaghetti 300 g
    * czosnek 4 ząbki
    * świeża natka pietruszki 2 garście
    * oliwa z oliwek pół szklanki
    * papryczka chilii 1 mała sztuka
    *ser grana padano potarty 6 łyżek
    * sól
    *pieprz
    Sposób przyrządzenia :
    Czosnek obrać i drobno pokroić To samo z pietruszką oraz papryczką chili. Nagrzać patelnię, wlać oliwę i przesmażyć pokrojone składniki.W tym samym czasie ugotować makaron, gdy zrobi się miękki należy dodać na patelnię i wymieszać wszystko ze sobą. Przełożyć na talerze i posypać tartym serem grana padano.

    PS : Zdjęcie wysłałam na maila ponieważ nie mam facebooka

    Polubione przez 1 osoba

  2. KOLOROWY MAKARON Z CURRY
    Makaron kolorowy ok 150g (w zależności od apetytu)
    Mięso mielone z indyka 500g
    Mleko kokosowe 400ml
    Szpinak świeży garść
    Kukurydza 1 puszka ok 300 ml
    Czosnek 2 ząbki
    CURRY 2 lyzki
    Zioła Prowansalskie 2 szczypta
    Bazylia suszona szczypta
    Sok z cytryny 2 łyżki
    Oleju kokosowy 1 łyżka

    Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyć mięso mielone z indyka. Dodać przecisniete przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz Bazylią suszona.
    Po chwili dodać kukurydze oraz mleczko kokosowe i wymieszać. W następnej kolejności dodać 2 łyżki przyprawy curry. Podgrzewać pod przykryciem kilka minut. W ostatniej kolejności dodać świeży szpinak oraz cytrynę. Cytryna jest tu bardzo ważna,gdyż bez niej nie będzie tak wyrazistego smaku.
    Podawać z makaronem kolorowym 😊
    😋
    Przepis ok 4 porcje 😊

    Polubione przez 1 osoba

  3. Cudowny konkurs i wspaniałe nagrody – szczególnie ta kawa!! Jak przystało na dietetyka 😉 kocham makaron i wszelkie wariacje na jego temat. Odkąd pamiętam byłam „kluskowa” – za kopytka mojej mamy dam się pokroić!
    W kwestii makaronu sprawa jest prosta: liczą się dwie rzeczy 1. sposób ugotowania (żadnych rozgotowanych kluch) oraz 2. sos! Proste? Proste!
    Zatem makaronu pilnujemy, a sos robimy z tego co mamy pod ręką… czasem można zaszaleć, a czasem liczy się każda sekunda, bo kiszki marsza grają a lodówce światło! Tak miałam ostatnio… i w ten oto sposób wyczarowałam pesto z niczego!
    Pestki dyni (dostałam dobry kilogram od ciotki), do tego olej, jakaś zielenina z lodówki i obowiązkowo czosnek! Wszystko do blendera i oto mamy przepysznie wiosenne i zielone pesto!

    Pesto z pestek dyni i rukoli.
    2-3 garści rukoli
    3 łyżki pestek dyni
    1/3 szklanki oleju lub oliwy
    czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
    ew. ser cheddar lub parmezan

    Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Wymieszaj z gorącym makaronem!

    Zdjęcie doślę mailem.
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    Polubione przez 1 osoba

  4. Jeśli makaron wiosenny to jak dla mnie na zielono 😛 Moja babcia ma małą grządkę i na niej sadzi groszek i bób więc pierwsze co przyszło mi do głowy to taki właśnie makaron :
    MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI
    dowolny makaron (u mnie kokardki) : 250 gramów
    ser gouda : 100 gramów
    śmietana 12% : 100 ml
    mała puszka łososia
    groszek świeży : 1 szklanka
    bób świeży lub mrożony : 1 szklanka
    olej słonecznikowy : 4 łyżki
    czosnek : 2 ząbki
    koperek do posypania : według uznania, można pominąć
    sól himalajska
    świeży pieprz
    Bób nieco podgotowałam. Póżniej połączyłam go z obranym i posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Zostawiłam do przestygnięcia. Rozgrzałam patelnię, wlałam olej i dodałam groszek wraz z łososiem z puszki. W międzyczasie ugotowałam makaron jak podano na opakowaniu. Gdy bób się ochłodził zblendowałam całość. Dodałam na patelnię. Następnie dodałam do wszystkich składników makaron, wyłączyłam palnik, całość dokładnie wymieszałam. Nałożyłam na talerze i posypałam startym serem gouda. Na całość sypnęłam odrobinę świeżego koperku 🙂
    Pozdrawiam.
    Karolina Kajuta

    Polubione przez 1 osoba

  5. Prosty, szybki i smaczny obiad
    Makaron z cukinią, pieczarkami i mozzarellą

    makaron np. świderki
    1 cukinia
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1 kulka mozzarelli
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki
    olej lub oliwa
    sól, pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną mozzarellę i przemieszać. Rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i gotowe.

    Polubione przez 1 osoba

  6. MAKARON ZE SZPARAGAMI. Skoro konkurs jest wiosenny to postanowiłem postawić na szparagi bo teraz jest właśnie na nie sezon. Składniki : makaron świderki – 300 gr, szparagi – 10 sztuk, brokuł – kilka różdżek świeże pomidorki koktajlowe – 8 sztuk,kukurydza – 6 łyżek,cebula – 1 sztuka,ser typu philadelphia – 2 łyżki, białe wino – 60 ml, przyprawy: sól,pieprz,cukier i olej do smażenia. Sposób przygotowania :Brokuły podgotowujemy 5 min w gorącej wodzie. W tym czasie smażymy na patelni obraną i posiekaną cebulę. Do cebuli po kilku chwilach dodajemy szparagi, kukurydzę, pomidorki i przyprawy i trochę cukru. Po 8 minutach wlewamy 60 ml białego wina i gotujemy do momentu,aż wyparuje alkohol. Dodajemy ugotowany makaron, serek, wszystko mieszamy i gotowe.
    Damian.

    Polubione przez 1 osoba

  7. Sałatka makaronowa z papryką konserwową
    250 g makaronu w kształcie ryżu
    puszka kukurydzy
    słoik papryki konserwowej
    2 cebuli
    1 duży zielony ogórek
    200 g wędliny np. drobiowej
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kukurydzę i paprykę dobrze odsączyć z zalewy. Paprykę, wędlinę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

    Polubione przez 1 osoba

  8. Ja sie wyłamie i bedzie na słodko !! Makaron zapiekany z jabłkiem i jajkiem.
    150g makaronu
    3 jajka ( osobno białka, osobno żółtka)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 duze jabłko

    Makaron gotujemy. Jabłko kroimy w plasterki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cynamon. Białka ubijamy na sztywna pianę.
    Żółtka mieszamy delikatnie z piana z białek i całość dodajemy do odcedzonego makaronu a następnie przekładamy do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy aż do zarumienienia sie makaronu. Smacznego 😋

    Polubione przez 1 osoba

  9. Skoro można wysłać 3 propozycję to tak zrobię 😀

    1. Makaronowe muffiny ze szpinakiem (16 sztuk)

    250 g makaronu spaghetti
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
    16 plastrów szynki parmeńskiej
    100 g sera z niebieską pleśnią
    3 jajka
    16 pomidorków koktajlowych
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Szpinak podsmażamy z posiekanym czosnkiem i odparowujemy wodę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera i studzimy.
    Jajka wbijamy do miski, rozmącamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z makaronem i sosem serowym.
    Formę na muffinki wykładamy szynką parmeńską a następnie uzupełniamy masą makaronową. Na wierzch każdego muffina wciskamy pomidorka koktajlowego. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    2. Kokardki z buraczanym pesto

    Na pesto:
    3 średnie buraki
    2 małe gruszki
    5 łyżek pestek słonecznika
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo mielony pieprz

    Buraki myjemy i pieczemy do miękkości. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
    Do miski wrzucamy obrane buraczki, obrane gruszki, pestki słonecznika i oliwę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Makaron Farfalle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i mieszamy z sosem. Podajemy ze świeżymi listkami mięty

    3. Zapiekanka ze szparagami i wędzonym łososiem

    Składniki:
    300 g makaronu Penne
    1 pęczek cienkich szparagów
    150 g łososia wędzonego
    pomidorki koktajlowe
    łyżka oleju
    sól

    Na sos beszamelowy:
    2 szklanki mleka
    25 g masła
    40 g mąki pszennej
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Szparagi kroimy w około 2 cm kawałki, odkładamy „kwiaty”. Łodygi solimy i podsmażamy kilka minut na oleju.
    Wędzonego łososia kroimy.

    Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy szklankę letniego mleka i energicznie mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia. Dolewamy drugą szklankę mleka, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej, podgrzewamy do zgęstnienia.

    Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, łodygi szparagów i łososia. Całość zalewamy beszamelem. Na wierzchu układamy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych i kwiaty szparagów. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Zdjęcia wysłane 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  10. Ale cuda do wygrania!!!
    Moje ulubione wiosenne danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami i dużą ilością świeżej zielonej pietruszki. Omułki idealnie pasują do makaronu, a wraz z czosnkiem, zieloną pietruszką, papryczką chili i białym winem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Połączenie makaronu z omułkami jest jednym z moich ulubionych. Naturalny, charakterystyczny smak omułków i towarzyszących im dodatków wystarczą, aby uzyskać wyśmienite danie pełne smaku i aromatu. Spaghetti aglio olio z omułkami rozpieszcza nasze zmysły podczas szybkiego lunchu, domowego obiadu, czy wybornej kolacji. To danie proste w wykonaniu, a jednocześnie wykwintne, które zaskakuje – mimo całej prostoty – oryginalnością. To lekki, ale pożywny posiłek, który dostarcza nam zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu czujemy przypływ energii i dłużej nie jesteśmy głodni.
    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu spaghetti
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – duży pęczek zielonej pietruszki
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz